Bulletin.nu
Pia Ribbhammars ombud Liselott Agerlid i samspråk med sin klient inför konkursförhandlingen på tisdagen.

Bulletin i konkurs

Publicerad 18 februari 2022 kl 12.27

Inrikes. I motsats till vad nationalekonomen och styrelseordföranden Tino Sanandaji hävdat var det ingen "gåva" när pensionären Pia Ribbhammar, 72, lånade ut en miljon kronor till Bulletin. Det konstaterar Stockholms tingsrätt som nu försätter Bulletin AB i konkurs.

Dela artikeln

© FT

Pontus Tholin, här flankerad av Bulletins tidigare vd Robert Löfgren, var den enda som skrev på skuldebrevet. Enligt tingsrätten spelar detta dock ingen roll.

Bulletin försökte under tingsrätts­förhandlingen skapa oklarheter om huruvida lånet var ett lån och om pengarna betalts till rätt bolag. Bolaget lutade sig också mot att det skuldebrev som upprättats inte hade skrivits under av hela styrelsen, utan enbart av ledamoten Pontus Tholin.

Men Ribbhammars ombud, Liselott Agerlid från advokatbyrån Rolf Åbjörnsson, lämnade in bevisning i form av en mejlkonversation där det framgick att det var dåvarande styrelseordförande Atta Tarki som hade upprättat skuldebrevet och skickat det till Ribbhammar. Det var därmed bevisat att hela styrelsen hade godkänt lånet, även om skuldebrevet enbart var undertecknat Pontus Tholin.

"Hejsan ni unga entreprenörer. Jag har gillat affärer och risktagande all over i hela mitt liv. Lyckats bra o i dag har jag satsat 1/10 av mitt hopknåpta [kapital, red. anm]. Jättekul att få vara med o bygga nytt o sätta vänsteraktivisterna på plats. Varm kram till er alla", skrev Ribbhammar till Bulletin när allt var påskrivet.

Enligt skuldebrevet skulle pengarna betalas tillbaka 21 december förra året. Så blev det dock inte och i slutet av januari i år begärde Pia Ribbhammar Bulletin i konkurs.

Under förhandlingen i Stockholms tingsrätt sade Bulletins advokat Jens Tillqvist att skuldebrevet hade vissa formfel och att pengarna betalts till Neovista, Bulletins ägarbolag, vilket han påstod betydde att något fordringsförhållande mot Bulletin inte existerade.

Ingen av bolagets ställföreträdare fanns på plats när förhandlingen ägde rum i Stockholms tingsrätt.

– Nej, för de är av uppfattningen att det här är trams, förklarade Tillqvist för Fria Tiders fotograf under en paus i förhandlingarna.

Uppfattningen delades dock inte av Stockholms tingsrätt som biföll konkursansökan på fredagen, och istället konstaterade att Bulletins invändningar var ”uppenbart ogrundade”.

Efter tingsrättens beslut uppgav styrelseordförande Tino Sanandaji att Bulletin betalat hela skulden.

För att få konkursbeslutet upphävt måse tidningen dock bevisa att den inte heller i övrigt är på obestånd.

– Konkursbeslutet har inte gått i laga kraft ännu, om vår överklagan godtas kommer verksamheten driva vidare som vanligt. De anställda var informerade igår att det var vår plan ifall det skulle bli konkursbeslut idag. Vi har pengar att betala, därför behöver inte tidningen läggas ned, säger han i en kommentar till den egna tidningen.

Bulletin hade sex pågående ärenden hos Kronofogden, med sammanlagt krav om 650.000 kronor i februari. Resultatet för Bulletins första år uppgår till minus 30 miljoner kronor och rörelsekostnaderna är en bit över 40 miljoner kronor.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.