Hatet mot nätet

Bonnier kräver myndighet mot näthat

  • Mediejätten lanserar kampanjfilm riktad mot unga tjejer
  • Kräver att ny myndighet ska jaga näthatare åt staten
  • "Hjälp oss ställa krav på Sveriges regering" lyder Bonniers uppmaning i filmen
Publicerad 24 augusti 2014 kl 15.23

Politik. Vore det inte bra med ett mer hårdreglerat internet, där staten övervakar uttalanden så att ingen blir kränkt? Jo, tycker mediehuset Bonnier som nu lanserar en propagandakampanj riktad mot unga tjejer. Målet från mediehusets sida är att få igenom ett långtgående lagförslag mot yttranden på nätet, där bland annat en ny myndighet ingår.

Dela artikeln

© Youtube

Carl Johan Bonnier är styrelseordförande i Bonnier AB, som äger Veckorevyn.

"Vi har ett problem" förkunnar mediehuset i en propagandafilm på Youtube, som riktar sig till unga tjejer och lanseras genom den egna tidningen Veckorevyn.

Den inflytelserika koncernen kräver att Sverige inrättar en särskild myndighet som ska jaga näthatare som uttrycker sig rasistiskt eller kränkande på Internet.

Bonnier kallar sitt förslag för en "internetombudsman" och menar att myndigheten ska hjälpa privatpersoner att anmäla näthat och få hjälp om man själv blir utsatt.

"Skriv på för ett schysstare nät" lyder uppmaningen från den inflytelserika koncernen, som nu samlar ihop namnunderskrifter från unga kvinnor på en lista som man senare ska överlämna till regeringen.

EU-liberaler avslöjades
Under 2012 stod det klart att den liberala EU-byråkraten Cecilia Malmström hade varit drivande inom ett hemligt lagstiftningsprojekt tillsammans med bland annat den holländska Expo-motsvarigheten INACH och den fransk-judiska lobbygruppen LICRA. I projektet ingick långtgående planer på att censurera internet, men lagstiftningsarbetet avslöjades, vilket Fria Tider skrev om då, och planerna på ett mer åsiktsreglerat internet gick i stöpet.

Sedan dess har en rad privata initiativ lanserats för att övervaka, registrera och jaga människor som använder nätet för att uttrycka sig kritiskt om makthavare eller journalister. I Sverige har jakten på så kallade näthatare i huvudsak bedrivits av Bonniers kvällstidningsjätte Expressen, Bonniers kreditupplysningsföretag Bisnode och av Expo-veteranen Robert Aschberg. Eftersom lagstiftning saknats har svenska myndigheter emellertid tvingats starta flera brottsutredningar mot koncernens medarbetare.


Nyheter från förstasidan

Svensk krigshysteri skapar världsrubriker

Svenskar uppges förberedas på "kärnvapen-apokalyps". Betydligt mer nedtonade finska krisbroschyren uppmärksammas.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.