Regeringens IS-slussning
Alice Bah Kuhnke (MP) i Agenda.

Bah Kuhnke: Hitresta IS-veteraner ska "slussas" in i samhället

Publicerad 13 mars 2017 kl 10.51

Inrikes. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) får kritik för sitt framträdande i söndagens SVT Agenda, där hon diskuterade IS-veteraner som väljer att återvända till Sverige efter terrorsektens nederlag i Syrien och Irak. Hon anklagas bland annat för "fake news" samt passivitet i frågan.

Dela artikeln

Söndagens SVT Agenda fokuserade på de cirka 300 personer som rest från Sverige för att strida för terrorgruppen Islamiska Staten. 150 av dem har återvänt och Säkerhetspolisen bedömer dem som det största terrorhotet mot Sverige. Men landets myndigheter har knappt någon koll på dem, och vet inte hur man ska hantera dem.

Kan inga brott utredas, ska personerna tillbaka in i samhället, sade demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Agenda.

– De behöver slussas tillbaka in i vårt demokratiska samhälle, förklarade hon.

När hon fick frågan hur många av de som återvänt som har avradikaliserats, svarade hon att "ingen vet".

På frågan hur många som mötts av avhopparprogram eller liknande åtgärder i kommunerna gav hon det otydliga svaret 10, 20, 30 personer.

– Det handlar om ett 10-, 20-, 30-tal personer som vi vet på olika sätt varit i kontakt med sina kommuner och tagit del av individuella handlingsprogram från socialtjänsten. Men det är ju inte tillräckligt. Det är alldeles för få. Vi måste samverka mycket mycket bättre.

"Har de avradikaliserats då?", frågade programledaren.

– Nej, de erfarenheter vi har av högerextrema visar att under 20 år har över 700 personer lämnat och lyckats hoppa av högerextrema våldsbejakande extremistiska verkligheter och organisationer. Så det här är ett arbete som tar oerhört lång tid.

"Men inte de högerextrema, hur många av de här 10-20 som du talar om har avradikaliserats?"

– Vi kan ju inte säga att vi har lyckats, eftersom det gått så kort tid. Det är först om 10-15 år vi kan säga att de faktiskt lyckats lämna de här miljöerna, svarade demokratiministern

Det är dock inte särskilt betryggande. Två IS-återvändare från Sverige har redan varit delaktiga i terrorattackerna i Paris och Bryssel, påpekar terrorexperten Magnus Ranstorp.

Bah Kuhnke menade vidare att det stora ansvaret ligger hos kommunerna, som dock ofta misslyckas hantera dessa personer. Många kommuner vet inte ens vem som bär ansvaret.

Alice Bah Kuhnke påstod att Umeå är en kommun som lyckats ta emot återvändande IS-krigare på ett bra sätt. Men så sent som den 6 mars skrev det moderata kommunalrådet i Umeå, Anders Ågren, tvärtom en interpellation om att Umeå saknar handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Därför anklagas nu Bah Kuhnke för "fake news".

Hon får också kritik från andra politiker. Liberalernas ledare Jan Björklund menar att Alice Bah Kuhnke hade en "osannolikt passiv inställning" till IS-terrorister som återvänder. "Skyller ifrån sig på myndigheter och kommuner", skriver han på Twitter.

"Nej Alice Bah, vi skall INTE slussa in terrorister i vårt samhälle. Vi skall slussa UT dem!", skriver en annan person på Twitter.

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fritt fram för USA utvinna Grönlands råvaror utan ockupation

"Du behöver inte äga ön för att utvinna råvarorna". Danmark har länge försökt få utländska bolag att prospektera sällsynta jordartsmetaller på Grönland, utan resultat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0