Inget parti tänker driva frågan om folkomröstning inför ett eventuellt svenskt Natomedlemskap, rapporterar Dagens Nyheter som frågat samtliga.
Sverigedemokraterna krävde tidigare en folkomröstning men betraktar nu kravet som "överspelat".
– Den möjligheten existerar inte längre, säger utrikespolitiska talespersonen Aron Emilsson till DN.
Även Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson säger att man inte driver frågan sedan Ryssland anfallit Ukraina.
Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Ferm varnar för riskerna med att överhuvudtaget organisera val framöver.
– Det finns stora risker kopplat till det, som desinformationskampanjer och liknande, säger hon.
I Moderaterna ser man inte demokratin som ett helt överspelat fenomen men däremot säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson, att det skulle ta för lång tid att organisera en folkomröstning och att han vill gå med i Nato tillsammans med Finland.
Varför det är så bråttom och varför länderna måste ansöka samtidigt framgår dock inte. En ansökan kan ta flera år innan den beviljas och det är inte säkert att ländernas ansökningar beviljas samtidigt eller att båda ens får går med.
Däremot kan det vara bråttom att gå med om man vill kunna påstå sig ha stöd i folkopinionen, då det är första gången någonsin som en majoritet av svenskarna påstås stödja ett Natointräde i opinionsmätningar. Inte ens när Försvarsmakten och USA fejkade ubåtskränkningar i svenska skärgårdar på 1980-talet, i syfte att få upp stödet för Nato inom regeringen och inom allmänheten, ville en majoritet av svenskarna gå med i Nato, även om oron för Sovjetunionen steg kraftigt.