Upptäckten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine, ger hopp att utveckla om nya behandlingar.
– Detta öppnar mycket spännande möjligheter. Det finns redan idag behandlingar som ökar nivåerna av det specifika proteinet i kroppen. Nu kan vi gå vidare och undersöka om de även kan användas mot covid-19, säger Johan Normark, huvudprövare för den kliniska studie om covid-19 som utförs vid Umeå universitet och Region Västerbotten, i ett utskick.
I studien framgår det att en form av proteinet OAS1 har en skyddande effekt mot att insjukna i covid-19. De som ändå insjuknade blev mildare sjuka med mindre behov av respiratorvård.
Denna specifika form av OAS1 har enligt forskarna förmodligen uppstått för tiotusentals år sedan när homo sapiens-människor korsades med neandertalare. Genom evolutionen har proteinet ökat och finns nu hos ungefär var tredje person med europeisk härkomst. Däremot har afrikaner inte proteinet, eftersom inga neandertalare levde i Afrika.
Studien baserades på 14.000 fall av covid-19-och 1,2 miljoner kontroller. Från dessa fann man 931 cirkulerande proteiner, där en ökning av OAS1-nivåerna var starkast associerad med skydd mot svår sjukdom i covid-19.