Bovaer
MASK PÅ: Eftersom ämnets giftighet "inte är helt klarlagd" rekommenderar EU att bönder bär andningsmask vid hantering av Bill Gates klimatpreparat Bovaer. Men Arla påstår ändå att medlet är "helt ofarligt", vilket nu får kritik av forskare.

Arlas klimatmedel kan få kroppens celler att mutera – risken "inte helt klarlagd"

Publicerad 8 december 2024 kl 11.12

Inrikes. Mejerijätten Arla talar inte sanning när de påstår att Bill Gates klimatpreparat Bovaer, även känt som 3-NOP, är "helt ofarligt". I själva verket vet ingen om ämnet får kroppens celler att mutera och EU rekommenderar därför skyddsmask när bönder hanterar medlet i pulverform.
"Eftersom genotoxiciteten för 3-NOP inte är helt klarlagd", förklarar EU-myndigheten EFSA i ett utlåtande.

Dela artikeln

Rättelse 14/12: Rubriken och ingressen till denna artikel är korrekta. Det har dock visat sig att vissa påståenden som SLU gör i den nedan refererade artikeln i Jordbruksaktuellt är felaktiga.

Det första felaktiga påståendet är att NOPA skulle vara genotoxiskt. Det är Bovaer (3-NOP) som är genotoxiskt (precis som det står ovan) men såvitt man vet inte dess restprodukt NOPA, som Bovaer bryts ned till när det passerar kons matsmältningssystem. Detta är viktigt eftersom det bara är NOPA som hamnar i den färdiga mjölken, och det är skälet till att skyddsutrustning behövs i kontakt med Bovaer men inte i kontakt med Arlas mjölk.

Även påståendet att det är upp till varje medlemsland i EU att godkänna 3-NOP är felaktigt. Godkännandet görs av EU-kommissionen och Arla har inte påstått att det skulle vara EFSA som har godkänt 3-NOP. Det är således helt korrekt att säga att 3-NOP/Bovaer är "godkänt av EU".

Emellertid kvarstår faktumet att Arla kallar 3-NOP "helt ofarligt för djur och människor" trots att det enligt EFSA är potentiellt cancerframkallande och att bönderna ska använda skyddsmask vid hantering. Det är upp till konsumenterna att välja mellan mjölk som bara innehåller mjölk och mjölk som även innehåller "NOPA", vare sig den nedbrutna slutprodukten är bevisat cancerframkallande eller ej. Fria Tider kommer därför att fortsätta bevaka Bovaer även framöver. Nedan följer artikeln i oförändrat (icke rättat) skick.

En av de som är kritiska mot Arlas påståenden är Rebecca Danielsson, forskare i lantbruksvetenskap vid Statens lantbruksuniversitet (SLU). I en intervju med Jordbruksaktuellt har hon gått igenom hur det ser ut med säkerheten för Bovaer och med EU:s godkännanden.

I intervjun konstaterar Danielsson att Bovaer, eller 3-NOP som det också kallas, visserligen inte har visat sig påverka några människor eller kor negativt, men att forskarna har upptäckt att det omvandlas till ett giftigt ämne när det passerar en av kons magar.

Det giftiga ämnet, NOPA, är en så kallad genotoxisk metabolit som kan öka risken för cancer och ge upphov till ärftliga sjukdomar, celldöd och mutationer. Även om koncentrationerna av NOPA i den färdiga mjölken understiger EU:s gränsvärden så vet man inte säkert, enligt Rebecca Danielsson, om ämnet lagras upp till skadliga koncentrationer hos korna på längre sikt.

Lagras i vävnaden
– Jag tänker att Arla och Norrmejerier själva har ju ett ansvar att följa upp produkten hela tiden över tid, så att det inte är något som lagras in över tid och påverkar korna över lång tid. Exempelvis har man sett med alger att brom som finns i alger kan ha en viss inlagringseffekt, säger hon till Jordbruksaktuellt.

Hon oroas också av att Arla istället låtsas att det redan är bevisat att medlet är helt ofarligt och att mejerijätten även bluffar om att EU skulle ha godkänt medlet. Så här skriver Arla på sin hemsida:

"Tillskottet är godkänt av EU eftersom det är helt ofarligt för djur och människor och överförs inte till mjölken. Det används i dag i över 25 länder, inklusive här i Sverige".

Enligt Danielsson har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA inte alls godkänt medlet. Däremot har EFSA framställt ett utlåtande där det framgår att koncentrationen av den giftiga metaboliten i mjölken och i kons vävnad är så låg att den inte överskrider EU:s nuvarande gränsvärden för giftiga ämnen. Medlet är därför godkänt av EU-kommissionen.

Gränsvärdena är emellertid baserade på antaganden, och ämnets påverkan på cellerna är inte fullt ut känd, enligt EFSA.

Överförs till mjölken
Hur farligt Bovaer är vet man alltså inte, och det är något som EFSA är tydliga med i sitt utlåtande. Därför rekommenderar EFSA bönderna att undvika inandning utan skyddsmask när de hanterar medlet i pulverform.

"Eftersom genotoxiciteten för 3-NOP inte är helt klarlagd kan exponeringen genom inandning av tillsatsen utgöra en ytterligare risk för användaren", skriver EFSA i utlåtandet.

Det stämmer inte heller att 3-NOP inte överförs till mjölken. För att kunna spåra hur Bovaer vandrar genom kons kropp har forskarna att bestrålat ämnet med radioaktivitet. Enligt EFSA hamnade 6,42 procent av de radioaktiva molekylerna i mjölken och 4,98 procent i kons vävnad, medan de flesta försvann, troligen för att de förångades till koldioxid under kons idisslande, enligt utlåtandet.

EFSA:s utlåtande visar dock att en betydande del av 3-NOP och dess metaboliter alltså överförs till mjölken och därmed till människan.

Danielsson säger till Jordbruksaktuellt att hon förstår att många människor är skeptiska och att man blir osäker som konsument om det är säkert att dricka mjölk som innehåller det här.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.