I några kommuner syns ingen ökning men i 99 företrädelsevis invandrartäta kommuner har andelen elever i särskolan ökat med mer än 100 procent sedan 2011, enligt Skolverket.
Barn med invandrarbakgrund utgör nu 45 procent av eleverna i särskola, så kallad anpassad grundskola, jämfört med 27 procent i den vanliga grundskolan. Ökningen har varit snabbare bland elever med utländsk bakgrund än bland elever med svensk bakgrund.
Den anpassade grundskolan är till för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Andelen elever har ökat stadigt sedan asylkaoset 2016/17.
– Anpassad grundskola är en möjlighet för elever med intellektuell funktionsnedsättning att få en utbildning anpassad för deras behov. Bara de elever som enligt skollagen tillhör målgruppen ska dock tas emot i anpassad grundskola. Därför är det viktigt att veta mer om vad ökningen av elever i skolformen beror på, säger Anders Widholm, avdelningssamordnare på analysavdelningen på Skolverket.
Den största ökningen har skett i kommuner där eleverna tas emot tidigare. Numera börjar över 40 procent av nya elever redan i årskurs 1.
"Låg IQ-länder"
Andelen pojkar har också ökat. Två tredjedelar av eleverna är pojkar, och de tas ofta emot tidigare än flickor.
– Resultatet i vår rapport ger oss en bild av att andelen elever i anpassad grundskola ökar och att elever tas emot tidigare, men vi ser inte någon tydlig förklaring till varför. Det är viktigt att mottagandet i anpassad grundskola görs på ett likvärdigt och rättssäkert sätt. Detta är en viktig fråga att fortsätta följa, säger Anders Widholm.
Alla delar dock inte Skolverkets uppfattning att det saknas förklaring till varför det ser ut som det gör. Exempelvis varnade intelligensforskaren Sture Eriksson redan 2015 för att det då pågående asylkaoset skulle leda till en kraftig utbyggnad av särskolan, eftersom de invandrare som tog sig till Sverige hade en betydligt lägre IQ-nivå än svenskar.
"En stor andel av nämnda nationers elever har således med västerländska mått mätt en utvecklingsstörning som gör att de måste undervisas i hjälpklass eller i särskolan. Bland svenska elever befinner sig 2 procent inom detta intervall medan 50 procent av invandrarna från låg-IQ-länder befinner sig där", skrev Eriksson i en debattartikel på Fria Tider Debatt.