Statsminister Ulf Kristersson (M) uppges av personliga skäl försöka driva igenom en ny "könstillhörighetslag" – trots massivt motstånd från de egna riksdagsledamöterna och väljarna.
De planerade lagändringarna innebär bland annat att åldersgränsen för att byta juridiskt kön sänks från 18 till 16. Kravet på tillstånd från Socialstyrelsen för kirurgiska ingrepp ska också slopas.
Eftersom både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot förslaget försöker Kristersson få igenom lagen med hjälp av vänsterpartierna.
Ulf Kristersson tänker driva igenom en lag som 80% av hans partikollegor och 91% av hans väljare är motståndare till. Samt majoriteten av hela befolkningen.
Hur lämplig är man som statsminister när man agerar såhär? pic.twitter.com/6RGccczAe7— MEMIS (@MemIngenjoeren) March 23, 2024
Men även inom Socialdemokraterna finns ett motstånd – och den pådrivande kritikern inom partiet är Annika Strandhäll.
Strandhäll är av feministiska skäl kritiska till transtrenden, som innebär att män kan påstå sig vara kvinnor. Hon är också bekymrad över den explosiva ökningen av särskilt unga kvinnor och flickor som tror sig vara födda med fel kön.
På X publicerade Annika Strandhäll på söndagen ett inlägg där hon föreslår att ny lagstiftning i frågan ska pausas innan det är utrett vad som är förklaringen till den "extrema" ökningen – som enligt experter beror på grupptryck inom politiskt korrekta kamratskapskretsar.
Nu inte NHS i Storbritannien utan en fransk senatsrapport. Sverige borde pausa införandet av en ny könstillhörighetslagstiftning. Vi behöver förstå vad den extrema av ökningen av unga framförallt flickor beror på. https://t.co/uuGA7hzomG
— Annika Strandhäll (@strandhall) March 24, 2024
Annika Strandhäll har fortsatt att kritisera förslaget trots hård kritik från partikollegor.
– Jag är besviken på att hon, på ett ganska ansvarslöst sätt, spridit felaktigheter. Även om det kan vara omedvetet, säger Daniel Castro Vencu Öhrlund (S), ledamot i riksdagens "HBTQI-nätverk", till Svenska Dagbladet förra veckan.