I år har över 100.000 personer sökt asyl i Sverige – fler än någonsin tidigare. Sedan i somras har antalet asylsökande ökat kraftigt, och under oktober har Migrationsverket registrerat över 9.000 asylsökare per vecka.
Migrationsverkets prognos för 2015 rör sig mellan 140.000 och 190.000 asylsökare, varav 29 000–40 000 är så kallade ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på mellan 100.000 och 170.000, varav 16.000–33.000 är ensamkommande. Osäkerheten är dock mycket stor och Migrationsverket bedömer att det kan komma både färre och fler asylsökande än alternativen anger.
– EU:s och enskilda medlemsstaters agerande kommer att ha en avgörande betydelse för hur många asylsökande som når Sverige framöver, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.
Migrationsverket bedömer att det kommer att saknas mellan 25.000 och 45.000 boendeplatser vid slutet av året. Även nästa år kommer behovet av boendeplatser att vara "mycket stort", enligt myndigheten.
Regeringens anslag till Migrationsverket för nästa år bygger på tidigare prognoser, som visade att det skulle komma betydligt färre asylsökare. Därför begär myndigheten nu 29 miljarder kronor extra.
Under en pressträff på torsdagsförmiddagen konstaterade såväl migrationsminister Morgan Johansson (S) som Magdalena Andersson (S) att situationen inte är hållbar på sikt. Ingen av dem presenterade dock några förslag för att minska asyltrycket på Sverige, förutom att se till att "andra EU-länder tar sitt ansvar".
Istället pratade Andersson om vikten av att "dämpa kostnadsutvecklingen" genom att bland annat spara in på sjukskrivningar. Hon vill dessutom ta mer pengar från den redan kraftigt urholkade biståndsbudgeten – men ville inte berätta hur mycket.
En annan lösning för att klara de skenande invandringskostnaderna blir att låna mer pengar, enligt Magdalena Andersson.
– Vi kommer både behöva låna och spara, förklarade finansministern.