Ska lån verkligen behöva betalas tillbaka? Eller räcker det med att låntagarna betalar ränta till bankerna – och att allmänheten betalar av lånet genom inflationen? Den diskussionen är på väg att komma upp till ytan i Sverige, där den som skuldsatt sig kraftigt på bostadsmarknaden hittills har tjänat stora pengar – ibland miljoner – på sitt beslut.
De svenska hushållens skuldsättning har ökat under en lång tid. Skuldökningen gäller framförallt bolåneskulder som drivits på av en frikostig utlåning från banker och bostadsinstitut. Idag skulle det ta den genomsnittlige svensken med bolån cirka 100 år att bli kvitt sina skulder, enligt Riksbanken. För många skulle de ta ännu längre tid.
Sveriges skuldsättningspolitik oroar i omvärlden, och de internationella kraven är tydliga: Avskaffa ränteavdraget, lyder ordern från IMF. Inför dessutom amorteringskrav, säger EU-kommissionen. Men Sverige har inte vidtagit någon av åtgärderna trots upprepade skrivelser från de internationella organen i nästan tio år.
Men nu håller något på att hända. Efter ett initiativ från Anders Borg jobbar nu Finansinspektionen och Riksbanken på hur ett bindande amorteringskrav skulle kunna utformas.
"Amorteringskulturen behöver förbättras och det gäller inte bara nya lån", skriver Finansiella stabilitetsrådet, som består av regeringen och de båda myndigheterna, i sitt senaste protokoll.
Men svenska bankintressen väger tungt, och banksektorns intresseorganisation Bankföreningen är redan mycket negativa till ett amorteringskrav.
– Bankerna kräver redan att alla nya låntagare med stora lån ska amortera. Att införa omfattande och retroaktiva krav på amortering skulle kunna få till effekt att låntagare kraftigt måste minska sin konsumtion eller i värsta fall inte har råd att bo kvar, säger Bankföreningens chefekonom Johan Hansing till SVT.
Enligt Svenska Bankföreningen äger drygt 70 procent av de svenska hushållen sin bostad. Av dessa hushåll har 96 procent bostadslån och det är denna kategori som utgör den klart största delen (över 80 procent) av utlåningen till hushåll.