Ramona Fransson i Göteborg har dömts till att betala 10.000 kronor i skadestånd till Tomas Åberg för förtal.
Tomas Åberg har via sin skattefinansierade projekt Näthatsgranskaren lyckats få hundratals pensionärer och andra privatpersoner dömda för "hets mot folkgrupp" på nätet. Han har också börjat stämma personer som Fransson för förtal som delat ett Facebookinlägg från journalisten Joakim Lamotte i vilket Åberg pekas ut som djurplågare.
Göteborgs tingsrätt gjorde bedömningen att Ramona Franssons delning av inlägget utgjorde förtal, även om uppgifterna stämmer, eftersom Tomas Åberg enligt domstolens resonemang inte är en offentlig person.
Nu ställer Tomas Åberg ett ultimatum till Joakim Lamotte för att inte gå vidare med att stämma de andra tusentals personer som delat journalistens inlägg.
"Jag ser att du hedervärt nog erbjuder dig att betala eventuella skadestånd för de som har dömts för att ha delat din text. Mitt förslag är att vi istället ska lösa detta utan att behöva belasta rättsväsendet. Inte minst med tanke på att över 1000 personer delat texten skulle det kunna bli synnerligen dyrt i slutändan", skriver Åberg på vänstersajten Paragraf.
Näthatsgranskaren konstaterar att han än så länge "bara stämt sex stycken" som delat Lamottes inlägg och att han i dagsläget inte har bestämt om han ska lämna in fler stämningar.
Åberg erbjuder sig att inte stämma fler personer om Lamotte går med på att radera samtliga texter han skrivit om honom. Lamotte ska också på sin Facebook-sida "publicera en lämplig ursäkt" till Åberg och betala 100.000 kronor till den feministiska organisationen Kvinna till kvinna.
"Jag hoppas att du ser det konstruktiva i denna lösning. Det är ett försök att få till en smidig lösning som vi båda kan vara nöjda med. Om du skulle vilja ingå en förlikning på detta sätt så kommer jag snarast att be den advokatbyrå som företräder mig att skicka ett avtal enligt ovan", skriver Tomas Åberg.
Joakim Lamotte kommenterar Åbergs utspel i ett inlägg på Facebook.
Lamotte: "Ser fram emot detta"
"Mitt kommentar är enkel. Jag kommer inte gå med på någon förlikning eftersom jag inte har gjort något fel", skriver han.
Lamotte konstaterar att uppgifterna i hans reportage "är sanna och av stort allmänintresse" och att det hade varit tjänstefel av honom att inte skriva den aktuella artikeln.
"Att människor som delar reportaget nu döms för förtal är ett hot mot yttrandefriheten, och får mig att undra om vi bor i Iran eller Kina. Om Tomas Åberg vill stämma mig får han göra det. En sådan process skulle ge mig möjlighet att fråga ut honom och även kalla egna vittnen som kan berätta om hans bakgrund. Jag ser fram mot detta", skriver Lamotte.