Rekryteringen av dessa så kallade barntorpeder sker nu i snabb takt genom sociala medier och krypterade appar, enligt polisen.
– Min bild är att det är en medveten strategi från våra kriminella nätverk. Det är oerhört effektivt och brutalt, säger Hanna Paradis på Nationella operativa avdelningen, Noa, till SVT.
Allt oftare är värvas numera "vanliga ungdomar som har välfungerande vardag, går i skolan, har fritidsaktiviteter och bor hemma", enligt Hanna Paradis. Personer som inte är kända av polisen.
Rekryteringen har blivit alltmer digital och snabbare, med morduppdrag som annonseras ut på sociala medier och appar som Telegram. Ersättningarna som erbjuds kan vara så höga som en miljon kronor, men riskerna är stora.
– Man kan tycka att det är stora summor pengar, men den risken som man utsätter sig för, den måltavla man blir och ens familj blir, det kommer finnas med hela ens liv. I det sammanhanget är det inte så mycket pengar, säger Hanna Paradis.
Åklagare Lisa Dos Santos betonar att barn inte bör ha tillgång till dessa appar och uppmanar föräldrar att ta större ansvar för sina barns mobilanvändning.
– Mitt svar är enkelt, nej, nej, nej, barn ska inte ha dessa appar. Föräldrar måste ta ett mycket större ansvar för mobilerna, säger hon till SVT.
Polisen och åklagare lyfter även behovet av att företagen bakom de appar som används tar ett större ansvar för att förhindra denna typ av brottslig verksamhet på sina plattformar.
– De har möjliggjort otaliga mord. Jag skulle gärna vilja att man sätter press på de här techjättarna att inte tillåta detta på sina plattformar när så många människoliv går förlorade, säger Lisa Dos Santos till SVT.