– Vi förstår att det här är ett tungt besked att få, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket, till Sveriges Radio.
Bakgrunden är en kammarrättsdom från den 18 juni i år som säger att den som har fått uppehållstillstånd, men som inte omfattas av bosättningslagen, inte har rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket.
Migrationsverkets tolkning av domen är att den aktuella gruppen av upp till 750 personer inte längre har rätt att bo i myndighetens boenden när de har beviljats uppehållstillstånd.
Migrationsverket har dock beslutat att det är först från och med den 31 januari 2020 som de berörda ska få beslut om att de skrivs ut ur sina boende.
– Att vi avvaktar något beror på att vi vill ge de som studerar chans att gå klart höstterminen innan de måste flytta, och tid att leta nytt boende, säger Veronika Lindstrand Kant.
Migrationsverket har även fört samtal med Sveriges kommuner och Landsting, SKL, om förändringen. Utgångspunkten är att var och en på egen hand ska ordna sitt boende, men det kommer att finnas personer som inte kan det.
– Då blir det ytterst kommunens ansvar att pröva en individs behov av boende enligt socialtjänstlagen, säger Veronika Lindstrand Kant.
De personer som kommer att behöva ordna egna boenden finns spridda i Migrationsverkets boenden runtom i landet, majoriteten i Västsverige.