201 personer livnär sig på renskötsel

Publicerad 19 oktober 2023 kl 08.13

Inrikes. Nedläggningen av svenska fjällstationer för att värna renskötseln har fått många att se rött. Nu jämförs renägarna – 201 personer – med en sorts samisk adel.

Dela artikeln

"I Finland får vem som helst äga ren, på samma grunder som man får äga gris, kor eller getter. Men i Sverige finns två yrkeskategorier som är bortom meritokratins regelverk. Det är jobbet som renskötare. Och som monark", skriver DN:s Hanne Kjöller i en färsk ledare.

Hon konstaterar att kravet för att få äga renar i Sverige är att du är etnisk same och att du är medlem i en sameby. En sameby är inte någon by utan ett företag som bedrivs i bolagsformen ekonomisk förening, som tillvaratar sina ägares intressen.

"Medlem blir man vanligtvis genom att födas eller gifta in sig. Rösträtten baseras på antal renar", konstaterar Hanne Kjöller.

Det är bara 201 personer i Sverige som äger renar i sådan omfattning att de kan få huvuddelen av sin inkomst från renskötsel. Men för att få behålla privilegierna som renskötare måste man enligt lagen också delta i renskötseln.

"Det verkar lite svårt om man bor på en helt annan ort och, som många av samebyns medlemmar, arbetar heltid i gruvan, vården eller på ett kontor vid Stureplan", konstaterar Kjöller.

Den lilla gruppen personer har för närvarande stoppat utvinningen av viktiga jordartsmetaller i Europa och stängt flera fjällstationer, "av hänsyn till renskötseln". Något som drabbat tiotusentals fjällvandrande svenskar, medan den lilla gruppen renägare gynnats av beslutet.

"De behandlas som offer, men i praktiken utgör de ett slags samisk adel", konstaterar Hanne Kjöller i DN.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.