Det är på DN Debatt som 14 forskare nu kräver transparens när det gäller Sveriges hantering av coronasmittan.
Sverige avviker nämligen tydligt från andra länder, men varför Folkhälsomyndigheten valt den vägen är mer oklar.
Enligt forskarna finns det redan epidemiologiska modeller för att förutspå betydelsen av olika folkhälsoåtgärder. Det var detta som gjorde att Storbritannien förra veckan lade om sin strategi.
Precis som Sverige hade Storbritannien en plan på att smitta befolkningen och skapa flockimmunitet. Men när det framkom att det skulle döda hundratusentals människor, övergick man till tuffa åtgärder för att försäkra social distansering.
Igår förbjöds britterna att umgås fler än två personer samtidigt. Sverige har däremot fortsatt på samma väg.
De kritiska forskarna vill nu bland annat se en redovisning av de epidemiologiska metoder och antaganden som Folkhälsomyndigheten använder när beslut om fler åtgärder tas.
Enligt forskarna är fullständig transparens nödvändig dels för demokratins skull, dels för att få fullt förtroende från läkare, sjuksköterskor, forskningsvärlden och allmänhet.
De är bekymrade över smittspridningen i landet.
"Vi vill att Folkhälsomyndigheten snarast och kontinuerligt förser landet med nödvändig och uppdaterad information enligt ovan. Vi är övertygade om att vetenskapssamhället kan vara till stor hjälp i arbetet med att förstå hur denna pandemi ska bromsas och vi vill tillgängliggöra den kraft som finns i den svenska akademiska världen för att mobilisera det som behövs i denna svåra stund", skriver forskarna i sin debattartikel i DN.