Det har nyligen uppmärksammats flera fall där pojkar under 15 år utnyttjats av gängen för att genomföra och skjutningar i gängkonflikterna.
Eftersom pojkarna inte är straffmyndiga kan de inte dömas för brotten.
– Brottsligheten tränger djupt ner i åldrarna och vi har en ordning som är utformad för en helt annan verklighet. Det är en fördjupad insikt som gjort mig lite omskakad, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i en intervju med Dagens Nyheter.
Enligt Tidöavtalet, som reglerar samarbetet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, ska en utredning undersöka en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år. Strömmer uppger att utredningen kommer att tillsättas inom kort.
Ministern förväntar sig att den nya straffmyndighetsåldern kommer att hamna någonstans mellan 12 och 15 år, säger han till DN.
Gunnar Strömmer framhåller att denna åtgärd bland annat syftar till att förebygga brott. Det är enligt honom av stor betydelse att även brott som betraktas som mindre allvarliga får tydliga konsekvenser, särskilt för unga människor. När man väl har begått sina första brott blir det mycket enklare att övergå till grövre brottslighet. Därför är skärpningar på detta område avgörande som preventiv åtgärd i den långsiktiga kampen mot grov organiserad brottslighet, enligt Strömmer.