Ylva Johansson om asylvågen 2015: "Många bidrar till ekonomin"

Publicerad 1 oktober 2019 kl 16.36

Inrikes. Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Ylva Johansson (S) vill se fortsatt invandring grundad på "solidaritet och rättvis ansvarsfördelning", förklarar hon inför utfrågningen i EU-parlamentet på tisdagen.

Dela artikeln

Under måndagen frågas den tilltänkta EU-kommissionären Ylva Johansson ut i Europaparlamentet. Asylpolitik, gränskontroller och terrorism står högt på agendan.

Johansson höll själv ett inledningsanförande inför utfrågningen, där hon hyllade den svenska invandringspolitiken.

Enligt TT ska politikern snabbt ha gått in på den så kallade flyktingkrisen 2015 och vilka effekter den fått för Sverige och Europa:

– Jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd till så många flyktingar under den här tiden och jag är också stolt över att många av dem nu är integrerade i samhället och bidrar till ekonomin, sade hon enligt TT men påpekade att EU behöver ett gemensamt asylsystem.

2017 konstaterade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som självständigt står under Finansdepartementet, att en genomsnittlig "flykting" kostar 74.000 kronor per år under sin livstid i Sverige.

Redan innan tisdagens utfrågning hade Johansson fått svara skriftligt på en rad frågor, däribland invandringen. I sina svar skriver hon bland annat att hon kommer fokusera på en gemensam lösning för hela EU, som hittar en balans mellan ansvarstagande och så kallad solidaritet.

Det handlar alltså om det "asylpaket" som presenterades 2016 men som än så länge blockerats av vissa länder.

"Jag kommer att se till att den nya migrations- och asylpakten väger jämnt mellan ansvar och solidaritet, och lägger fram pragmatiska och realistiska lösningar ... Utifrån denna nya strategi kommer de befintliga förslag som lagts fram att bedömas på nytt och kan komma att omprövas", skriver hon enligt Europaportalen.

Lösningarna ska vara "grundade på solidaritet och en rättvis ansvarsfördelning", menar Johansson, som fram till nyligen var Sveriges arbetsmarknadsminister. Huruvida hon vill se en påtvingad obligatorisk omfördelning mellan medlemsländerna är oklart.

Ylva Johansson har tidigare gjort sig känd för ett uttalande hon gjorde i BBC 2017, efter att Nigel Farage kallat Stockholm för Europas "våldtäktshuvudstad".

– Jag skulle säga att han inte riktigt vet vad han talar om. När vi gör undersökningar om kvinnor blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp så ser vi att nivån går ner, och går ner, och går ner ("the level is going down, and going down, and going down"), sade hon.


Nyheter från förstasidan

L kräver utvisning – när någon sprejar röd färg på deras kansli

Pehrsons nya, tuffa retorik efter händelse i Eskilstuna. "Det här är ett mycket allvarligt brott – inget annat ett rent hot mot demokratin"0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0