Under onsdagen har flera medier spridit en nyhet om att WHO "hyllar" Sveriges coronahantering.
Expressen skriver att "Michael J Ryan, vd för WHO:s katastrofprogram, hyllar Sveriges coronastrategi".
Aftonbladet och flera andra tidningar sprider TT:s version av nyheten.
Även SVT Aktuellt 21 rapporterade om WHO:s uttalande och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, som deltog i sändningen, välkomnade det.
Men i sociala medier är det flera som inte alls köper medias tolkning. "Var exakt säger WHO 'hyllar'? Källa? Citat?", skriver en person.
"Fascinerande att Expressen kan sätta stora headlines att WHO hyllar Sveriges covid strategi när det viktigaste Miky Ryan säger är att det återstår att se om det är framgångsrikt eller inte...", skriver en annan.
TT citerar Michael J Ryan så här, när han talar om Sveriges coronahantering:
– Vad de har gjort annorlunda är att de väldigt mycket har förlitat sig på relationen till sina medborgare, och på sina invånares förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering.
Problemet är bara att det viktiga slutet på meningen inte tagits med. Ryan fortsätter nämligen med följande:
– Och det är någonting som återstår att se om det är helt framgångsrikt eller inte.
WHO har upprepade gånger påpekat att immunitet mot covid-19 inte ens är bevisat, vilket krävs för att uppnå "flockimmunitet".
Michael Ryan lyfter fram Sverige som "modell" som det går att studera och lära sig av för att se hur ett öppet samhället kan fungera under smittan. Han påpekar att Sverige överlåtit mycket av ansvaret på invånarna, men han säger inte att det är rätt strategi.
Ryan är negativ till att Sverige och även andra länder inte lyckats skydda sina äldre, vars dödstal fortsätter vara högt.
Han kommenterar också "konceptet av flockimmunitet", som han kallar det, och säger bland annat angående tester kring antikroppar:
– Jag skulle säga, att det allmänna utfallet även i områden med ganska intensiv spridning, är att andelen människor som fått antikroppar faktiskt är ganska låg. Detta är ett bekymmer, eftersom det betyder att en stor majoritet av människor förblir mottagliga. Så chansen för att sjukdomen återkommer är ganska hög.