Beslutet presenterades av Edirnes guvernör Yunus Sezer under en pressträff om säkerhet och gränshantering.
– För första gången kommer vi att vidta fysiska säkerhetsåtgärder vid den västra gränsen, sade Sezer och tillade att muren kan komma att förlängas beroende på tillgängliga resurser.
Turkiet har tidigare investerat kraftigt i gränssäkerhet mot öst, särskilt vid gränserna mot Iran och Syrien, där mängder av invandrare försöker ta sig in i landet. Men nu riktas fokus även mot väst och de som vill vidare till Europa.
Enligt Sezer har Turkiet under det senaste året byggt ut gränsvägarna med 325 kilometer för att underlätta patrullering. Landet planerar även att installera elektrosensorer och fler övervakningstorn längs gränsen.
– Vår provins är inte längre en primär väg för irreguljär migration, säger Sezer och pekar på att antalet illegala gränsöverskridningar har minskat med 93 procent det senaste året.
Samtidigt har Grekland tidigare betonat sin egen satsning på att bygga ut sitt gränsstängsel mot Turkiet. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har tydligt klargjort att projektet kommer att genomföras oavsett om EU bistår med finansiering eller inte.
Trots återkommande ansökningar har Bryssel konsekvent vägrat att finansiera dessa gränshinder. Istället efterspråkar Bryssel "mer intelligentare lösningar" för att hantera massinvandringen, rapporterar Remix News.