Malin Ullgren, som är redaktör på DN Kultur, skriver i en indignerad krönika att det är "djupt försåtligt" att Uppdrag granskning använder sig av ett upplägg där det vänsterextrema våldet jämförs med det nazistiska. Hon menar att nazismen på så sätt "relativiseras".
"Dubbelupplägget förespeglar en jämvikt. Men också en isolering: som om dessa grupper enbart var två stridande gäng som inte berör oss andra. Så är det inte – för just nazisterna och högerextremisterna har reellt politiskt inflytande i Sverige och Europa – vänstermilitanta Revolutionära fronten är inte i närheten av ett sådant inflytande", skriver Ullgren.
Hon får medhåll av kollegan Po Tidholm, som strax efter att programmet sänts twittrade ut sina bekymmer:
"Det hade varit bra om det framgått i @granskning att fascismen är ett reellt hot mot människoliv och demokrati i Europa. Våldsvänstern icke."
Även DN:s kulturskribent Kajsa Ekis Ekman, som själv har deltagit på revolutionära kommunistläger, är kritisk till reportaget.
"Jag skulle vilja se ett program som tog upp komplexiteterna i en situation där nazismen växer över hela Europa, där samhället inte reagerar tillräckligt, där samhällets eliter lämnar över kampen till ungdomar i actionstadiet som får möta nazisterna ensamma, samtidigt som ungdomarna demoniseras och en våldsspiral börjar få eget liv", skriver hon i ETC.
Sympatierna för våldsvänstern är utbredda även på Expressen, DN:s systertidning i Bonnierkoncernen. Redan 2009 avslöjade Expressens egen reporter Niklas Svensson i ett inslag i Axess TV att det finns medarbetare på Expressenredaktionen som sympatiserar med AFA, och till och med har deltagit i AFA:s aktioner. Hösten 2013 inledde Expressen ett öppet samarbete med vänsterextrema Researchgruppen, där flera av medlemmarna har ett förflutet i AFA och är dömda för brott.