Virtuella bebisar, dockor som tonårselever får ta hem som ett led i skolundervisningen för att prova på att vara småbarnsföräldrar, används av många skolor i inte minst den anglosaxiska delen av världen.
Dockorna gör ljud ifrån sig när de är hungriga, behöver rapas, bytas blöja på eller på annat sätt är missnöjda. De registrerar även temperatur, att de inte sitter för länge i en bilbarnstol, att de får nya kläder med jämna mellanrum, att de hanteras försiktigt och inte skakas eller misshandlas.
Syftet med de virtuella bebisarna är delvis att upplysa i synnerhet unga tonårsflickor om vilket stort ansvar det innebär att bli mamma. På så sätt har man hoppats minska antalet oönskade tonårsgraviditeter. Men en färsk studie visar att de verklighetstrogna dockorna har motsatt effekt.
Tusentals deltagare
Närmare 3.000 tonårsflickor på 66 olika skolor i Australien deltog i programmet som pågick mellan 2003 och 2006. 1.267 av flickorna fick en virtuell bebis att ta hand om medan 1.567 istället fick den vanliga sex- och samlevnadsundervisningen där en sådan docka inte ingick.
Flickorna var mellan 13 och 15 år gamla när de deltog i programmet. Idag, över tio år senare, kan forskarna se att de flickor som fick en låtsasbebis att ta hand om i betydligt större utsträckning blev tonårsmorsor än kontrollgruppen.
Hela 8 procent av de flickor som fick ta hem en låtsasbebis från skolan hade fött barn innan de fyllt 20 år jämfört med 4 procent för dem som inte tagit hand om en sådan docka. Även andelen tonårsflickor som blev gravida men gjorde abort ökade till följd av dockorna; 9 procent jämfört med 6 procent.
"Virtuella bebis-programmet (VIP) lyckades inte uppnå sitt mål om att minska tonårsgraviditeter. Flickor i försöksgruppen var mer benägna att uppleva en förlossning eller inducerad abort än dem i kontrollgruppen innan de fyllt 20 år", slår forskarna fast.