Kommunpolitiker runt om i landet upplever ökad press när beslut om vindkraftsetableringar ska fattas. Enligt en studie från Lunds universitet är det intressekonflikter och ett polariserat debattklimat som gör frågan särskilt svår.
I mars valde branschorganisationen Svensk Vindindustri att skärpa tonen. I ett utskick till landets kommuner kopplade de motstånd mot vindkraft till klimatförnekelse och desinformation.
”Flera medier, som Magasinet Filter, Sveriges Radio P1 och Supermiljöbloggen, har visat på kopplingar mellan det organiserade vindkraftsmotståndet, klimatförnekelse och faktaresistens”, skrev organisationen i informationen till politikerna.
Många har upplevt satsningen som en sorts förtalskampanj. "Vindkraftsindustrin svartmålar kritiker", konstaterar bloggaren Petterssons.
Han konstaterar att Markbygdens vindkraftspark och andra stora anläggningar lyfts ofta fram som exempel på hur stora naturområden påverkas. Samtidigt kallas vindkraften fortsatt miljövänlig – trots att flera bolag går med mångmiljonförlust och att det finns farhågor om att skattebetalarna till slut får stå för notan.
Vindkraftsindustrin har vuxit snabbt i Sverige. Flera regeringar har försökt påskynda utbyggnaden som en del av den gröna omställningen. Men i flera kommuner har motståndet vuxit i takt med att nya etableringar diskuteras.