Du betalar
Staten behöver mer pengar och de som bor såhär ska öppna plånböckerna.

Villaägarna rasar mot ny skatt för 2,3 miljoner villaägare

Publicerad 21 februari 2015 kl 20.46

Politik. Staten och kommunerna behöver mer pengar för att kunna finansiera olika ideologiska samhällsprojekt – därför planeras nu för en ny skatt för Sveriges 2,3 miljoner småhusägare.
"En bredsida mot landets villaägare", menar Villaägarnas riksförbund.

Dela artikeln

Det är den så kallade gatukostnaden som regeringen vill göra obligatorisk för alla som bor i småhus. I dagsläget är det bara 37 av landets 290 kommuner som tar ut denna punktskatt, vilket regeringen alltså anser är för lite.

Kommunerna har länge haft möjlighet att ta ut gatukostnader för att finansiera allmänna ytor som vägar och parker ute i småhusområdena. I praktiken är det dock ytterst få kommuner som har gjort det, även om antalet har ökat något de senaste åren. En anledning till det är att småhusägare är viktiga för kommunerna då de utgör en av de viktigaste skattebaserna för kommunen och därför är en samhällsgrupp man inte velat bestraffa med punktskatter.

Men nu ska det alltså bli ändring på det. Enligt en ny utredning på initiativ av bostadsminister Mehmet Kaplan ska gatuavgifterna utformas enligt en "normaltaxa" som alla småhusägare i hela landet ska vara med och betala. Punktskatten ska framöver alltså inte bestämmas av kommunerna utan centralt av staten.

På Villaägarnas riksförbund rasar man mot den nya skatten och i en debattartikel i Svenska dagbladet idag kallar man den "en bredsida mot landets villaägare". Staten vill ge kommunerna ett verktyg för att "vältra över gatukostnader på villaägare i hela landet", hävdar förbundets samhällspolitiske chef Jakob Eliasson och förbundsjuristen Lena Södersten.

Enligt Villaägarnas riksförbund är det nu Lantmäteriet som fått i uppdrag av regeringen att avgöra hur normaltaxan för den nya gatukostnaden ska utformas.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.