Mattias Karlsson igår i samband med att han avslöjade att SD tänkte fälla regeringens budgetförslag.

Viktig milstolpe för SD

Publicerad 3 december 2014 kl 20.07

Dela artikeln


Sverigedemokraterna nådde idag en viktig milstolpe när man i riksdagen fällde regeringen Löfvens budgetförslag och därmed även det rödgröna kabinettet. Löfvens löfte på valnatten om att inte låta SD få någon vågmästarroll har han inte lyckats uppfylla nu när hans regering ser ut att bytas ut efter knappa två månader vid makten.

Den nya regeringen dömdes av en lång rad experter ut som gravt inkompetent redan första dagen den presenterades. Att det i den nya regeringen fanns en islamist, som uttalat sig till försvar för de muslimer från Sverige som åker till Syrien för att mörda, plundra och våldta i den Islamiska statens regi, samt en illegal invandrare, som dömts till utvisning redan under den gamle socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlssons dagar, det chockerade många.

Fyra dagar efter att den nya regeringen presenterats avslöjades det att Åsa Romson flera gånger målat sin husbåt med en förbjuden kopparbaserad och mycket miljöfarlig giftfärg. Något senare ingrep Säpo mot en av den nye utbildningsminstern Gustav Fridolins tjänstemän eftersom denne bedömdes vara en säkerhetsrisk – samtidigt som Romson anställde en dömd knarksmugglare som sin högra hand.

Att fälla en regering som på så kort tid dragit på sig så många anmärkningsvärda skandaler och avslöjats vara insyltad i så många rena lagbrott, det var inte en möjlighet som Sverigedemokraterna hade – det var en skyldighet.

Det parlamentariska läget i Sverige är just nu komplicerat. Två av de tre största partierna står utan partiledare – Reinfeldt är på väg att avgå och Åkesson är sjukskriven – och kanske är det därför Löfven ser en chans att förbättra sitt valresultat genom att utlysa extraval. Den 7 mars nästa år ska Moderaterna välja ny partiledare och Löfven kan se fram emot en valrörelse under vilken han fram till de sista två veckorna saknar motkandidat.

Samtidigt kunde man idag se att Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, var sugen på att bli ny partiordförande, och kanske Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon gjorde nämligen något som är väldigt ovanligt i riksdagen – hon bemötte ett påhopp på Sverigedemokraterna, som Vänsterpartiets Ulla Andersson framförde där Andersson anklagade SD för att bedriva ett "maktspel":

"Jag tycker Ulla Andersson ska vara försiktig med att använda ord som maktspel och hur det påverkar människors vardag och sända en tanke till till exempel alla de föräldrar och barn som förr fick välja skola, som just hade fått göra det, och som nu undrar hur det ska bli med den möjligheten", sade hon och fortsatte:

"Maktspel, Ulla Andersson, är ju vad Vänsterpartiet har ägnat sig åt här för att tvinga Stefan Löfven till vänster. För att tvinga till sig starkt inflytande för en politik som skulle ha extrem påverkan på just jobb och tillväxt."

Varför hon gjorde det är svårt att sia om, men kanske att Moderaternas hetaste partiledarkandidat vill hålla dörren öppen utifall att SD går ännu mer framåt vid ett extraval. I de moderata leden är man innerligt trötta på Reinfeldts vänsterextrema "öppna ditt hjärta"-politik som pådyvlats väljarkåren uppifrån. Det är dumt att göra om Reinfeldts misstag.

Utgången av mars månads inplanerade extraval är väldigt oviss, det ska man komma ihåg – även om bedömare gärna vill se det som att det blir en promenadseger för det ena eller andra partiet. Generellt borde borgerliga partier gynnas av ett nyval eftersom borgerliga sympatisörer är mer benägna att rösta än övriga väljare – valdeltagandet är högre på Östermalm, i Haga och i Limhamn än i Rinkeby, Bergsjön och Rosengård. Det är alltså svårare att få den senare kategorin till valurnorna än den förra – något som är en viktig faktor vid ett extraval.

Om man tittar på Valmyndighetens statistik så tyder mycket på att SD – i storstäderna som står för merparten av väljarna – snarare har sitt stöd i förorterna än i innerstaden. Det är därför inte nödvändigtvis så att SD gynnas av ett extraval, även om mycket pekar i den riktningen. Det är däremot inte samma sak som att partiet egentligen riskerar särskilt mycket, som parti, på att fälla regeringens budget.

Som väljare vill man nämligen ha valuta för sina pengar och ingen håller i längden fast vid ett maktlöst parti som inte har möjlighet att påverka. Idag fick dock SD:s drygt 800.000 väljare verkligen valuta för sina pengar när de såg att det parti de röstat på för första gången på allvar påverkat den svenska inrikespolitiken.

FRIA TIDER


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Invandringskritiska FPÖ på 36 procent

Partiet börjar dominera Österrikes politik. 16 procentenheter före tvåan – konservativa ÖVP.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.