EU:s invandringspakt
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) och Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) var med och förhandlade fram den kontroversiella överenskommelsen.

Växande ilska mot EU:s tvångsinvandring

Publicerad 15 juni 2023 kl 16.18

EU. EU-planen på tvångsfördelning av asylsökare – som Sveriges regering röstade för med stöd av SD – kritiseras allt hårdare. I flera länder ställs nu krav på folkomröstning i frågan.

Dela artikeln

Den invandringspakt som ministerrådet kommit överens om innebär att asylsökare ska tvångsfördelas från sydeuropeiska till nord- och centraleuropeiska länder enligt ett kvotsystem.

Länder som vägrar ta emot sin andel får böta cirka en kvarts miljon kronor per nekad invandrare.

I Sverige har SD visat sitt stöd för tvångsfördelningen, men i andra EU-länder är kritiken mycket hård från konservativt håll.

I Polen, som röstade emot förslaget, har parlamentet inlett en videokampanj mot kvotsystemet och man är på väg att anta en resolution som ger regeringen rätt att utöva sin vetorätt och säga nej till förslaget vid nästa EU-toppmöte. Det ställs också krav på att en folkomröstning i frågan ska hållas i samband med valet Polen i höst, rapporterar rapporterar Remix News.

Österrikes största parti, FPÖ, kräver också en folkomröstning. Partiledaren Herbert Kickl anklagar regeringen för att ha "huggit österrikarna i ryggen" genom att rösta för pakten.

Skarp kritik kommer också från Alternativ för Tyskland, AFD, som beskriver att EU:s invandrarpakt som extremt farligt. Påståendet att de nya reglerna skulle göra det svårare för illegala invandrare att undvika att söka asyl i det första säkra landet de kommer till är bara bluff, enligt AFD:s talesman Gottfried Curio.

I Tjeckien är oppositionen rasande över att regeringen röstade för förslaget. Oppositionsledaren Andrej Babis kallar det för "ett otroligt svek".

Att man inte är särskilt nöjd med tvångsfördelningen i Ungern behöver väl knappast sägas. Premiärminister Viktor Orban var snabb med att anklaga EU för att försöka att "med våld förvandla Ungern till ett invandrarland" och kalla pakten "oacceptabel".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.