- Omgörningen av skolan är den enskilt viktigaste orsaken till attitydförändringarna, säger forskaren Staffan I. Lindberg som tillsammans med kollegan Richard Svensson gjort den svenska delen av World Value Survey, vilken mäter folks värderingar i en lång rad länder.
- En stor grupp av ungdomarna upplever att de befinner sig i ett system som dömer ut dem på förhand, säger Staffan I. Lindberg. Och att detta system skapats medvetet av demokratiskt valda politiker så vad har de för nytta av demokratin? Den har betytt att de inte har någon chans att ta sig fram i livet.
Renodlat vänsterperspektiv
Kommunaliseringen i slutet av 80-talet, den följande friskolereformen och det fria skolvalet, har gjort att den svenska skolan idag är världens tyngst skattefinansierade och samtidigt mest avreglerade. Under tiden har utvecklingen lett till en förändring av grundläggande socialistiska principer för skolan menar forskarna.
- Principen om allas rätt till likvärdig och högklassig utbildning vägledde reformerna av skolväsendet från 40-talet och framåt, säger Staffan I. Lindberg.
- Denna har idag ersatts av en marknadsprincip som utgår ifrån att vissa barn och unga måste få sämre utbildning än andra. Vi är inte längre alla lika mycket värda. Det är det budskap som systemet politikerna skapat förmedlar, säger han vidare.
Vad forskarna menar är dock inte helt lätt att förstå. Det fria skolvalet gör att alla som är bosatta i Sverige får rätt till en skattefinansierad särskild skolpeng, som kan användas fritt till att studera gratis var man vill. Även högskolan är helt skattefinansierad, till skillnad från i många andra länder där studenternas familjeekonomi är mer avgörande.