Hela en av tre invandrare i Sverige har otillräckliga läsfärdigheter, enligt undersökningen. Detta motsvarar ungefär 780.000 personer i åldern 16–65 år.
Bland unga utrikesfödda mellan 16 och 25 år är situationen ännu värre – nästan hälften saknar grundläggande färdigheter i svenska språket.
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) beskriver utvecklingen som alarmerande. Han beskriver det som att "läskrisen fått ett brutalt genomslag i gruppen utrikesfödda".
– Vi ser att Sverige ligger fortsatt bäst till. Men det är en klen tröst när resultaten bekräftar att det pågår en läskris i Sverige, säger han till SVT Nyheter.
En tredjedel av utrikes födda läser, räknar och löser problem på lägsta nivå.
Kompetensregnet som Sverige aldrig skulle klara sig utan. pic.twitter.com/ihpAUNa009— MEMIS (@MemIngenjoeren) December 10, 2024
Undersökningen visar att läsförmågan bland unga i åldern 16–25 år försämrats kraftigt sedan 2012. Andelen med bristande läsfärdigheter i denna grupp har ökat från 9 till 15 procent. Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) ser tydliga konsekvenser för samhället.
– Det betyder att man som ung människa kommer att ha svårt att komma in i det svenska samhället, ha svårt att få ett jobb och ha svårt att vara delaktig i den svenska demokratin, säger han.
För att möta läskrisen vill regeringen satsa på traditionella undervisningsmetoder, med mer fokus på böcker och mindre på digitala verktyg. Dessutom nämns åtgärder som språkträning i förskolan, stöd till "utsatta" skolor och större likvärdighet i skolsystemet.