Coronavaccin

Vaccinering gav ökad risk för covid-19

Publicerad 23 december 2021 kl 16.32

Startsidan. Befintliga vaccin från Pfizer och Moderna fungerar dåligt mot den nya coronavarianten omikron, visar en ny studie av drygt femtusen omikronfall i Danmark. Faktum är att Pfizers vaccin rent av har en negativ effekt fyra månader efter vaccinering, men det är ännu inte känt om vaccinet bryter ned kroppens immunförsvar eller om den negativa effekten har andra orsaker.

Dela artikeln

© A. Quintano

Mark Zuckerberg, som finansierat studien, fick troligen ett annat resultat än han hade förväntat sig.

Pfizers och Modernas vacciner mot covid-19 fungerar dåligt mot omikron redan kort efter vaccinering, även om effekten på immunförsvaret i början är positiv.

För den som nyligen fullvaccinerats är effektiviteten mot omikron 55,2 procent för Pfizer och 36,7 procent för Moderna, vilket är betydligt sämre än hur vaccinerna presterar mot Delta-varianten.

De nya danska resultaten är även något sämre än de resultat som nyligen presenterades i en brittisk studie, som undersökte hur väl vaccinerna fungerar på just omikron.

En månad efter vaccinering är effekten emellertid halverad i Pfizers fall, och fyra månader efter vaccinering löper den fullvaccinerade alltså en högre risk för sjukdom än den som aldrig har vaccinerats.

Det är okänt om den negativa effekten beror på att immunförsvaret bryts ned av vaccinet, och om det i så fall bryts ned för andra sjukdomar eller om den negativa effekten bara gäller covid-19.

När det gäller omikron kan den negativa effekten undgås, eller i vart fall skjutas upp, genom en påfyllnadsdos som återställer effekten till ca 54 procent. Även effekten av denna dos klingar dock av snabbt, enligt tidigare studier.

Forskarna försöker direkt i studien förklara bort vaccinets negativa verkan med att siffrorna kan bero på något "enskilt superspridarevent" med många fullvaccinerade, eller att fullvaccinerade kanske beter sig annorlunda.

Inga av dessa antaganden har dock än så länge något vetenskapligt stöd.

Den nya studien har finansierats av Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs stiftelse mot desinformation om coronavaccinering, men det är oklart om Zuckerberg nu kommer tillåta att resultaten av studien publiceras på Facebook.

Studien är en så kallad pre-print och har ännu inte fackgranskats för så kallad peer-review-publicering.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.