Enligt beslutet i domstolen i Köln ingår det inte i vårdnadshavares bestämmanderätt över sina barn låta dem omskäras. Inte heller religionsfriheten, som är skyddad enligt lag i Tyskland, ger skäl för sådana beslut, enligt domstolen, som fastställer att omskärelse innebär att man tillfogar barn "allvarlig kroppsskada".
Domstolen övervägde ett mål mot en muslimsk läkare, som utförde en omskärelse av en fyraårig pojke på föräldrarnas begäran. Två dagar efter ingreppet började det att blöda, varefter pojken fick föras till akuten.
Tyska myndigheterna fick information om händelsen och inledde en brottsutredning mot läkaren. Under rättegången slogs det fast att det inte skett någon överträdelse av lagen, men åklagarmyndigheten tog ärendet till tingsrätten i Köln, och vann målet mot läkaren.
Beslutet skapade ett prejudikat, som kan påverka en medicinsk praxis i hela landet.
Ett eventuellt förbud mot omskärelse framkallade upprördhet bland judiska och muslimska organisationer i Tyskland, där varje år tusentals pojkar blir omskurna i sina tidiga år på begäran av föräldrarna. Organisationerna betraktar förbudet som ett "allvarligt ingrepp i rätten i religionsfriheten", skriver RT.