Sverige måste ta ytterligare "konkreta steg" mot terrorism för att få Turkiets stöd för sin Nato-ansökan. Det uppger Turkiets vicepresident när det turkiska parlamentet nu förbereder sig för att ta upp ett eventuellt inträde i alliansen för det nordiska landet.
– Vi ser inte en tillfredsställande nivå av genomförande av det avtal som vi ingick förra året, där Sverige lovade hårdare åtgärder mot extremistiska organisationer, inklusive en kurdisk militant grupp som har bedrivit ett flera decennier långt uppror i Turkiet, säger Cevdet Yılmaz till Financial Times.
President Recep Tayyip Erdoğan stöder personligen Sveriges begäran om att gå med i Nato sedan militäralliansens toppmöte i Vilnius i juli, men det turkiska parlamentet, som sammanträder på söndagen efter ett sommaruppehåll, behöver fortfarande ratificera Sveriges anslutning för att den ska bli av. Och där ser det alltså ut att ta stopp.
Sverige övergav sin långvariga neutralitetspolitik efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förra året och ansökte om att gå med i Nato. Idag har ansökan beviljats av alla medlemsländer förutom Turkiet och Ungern.
Enligt Financial Times har Sverige samtidigt drabbats av en våg av gängkriminalitet som har fått regeringen att överväga att använda militären för att hjälpa polisen. Tidningen skriver att oroligheterna delvis härstammar från en intern konflikt i ett knarkgäng som drivs av en kurd som flytt Sverige för Turkiet och som idag bor i landet han flytt ifrån på jakt undan den svenska rättvisan.
Flera politiker har uppmanat den svenska regeringen att vara mer bestämd i att ta upp frågan med Turkiet, trots Nato-ansökan. Men än så länge ligger regeringen lågt när det gäller den så kallade Kurdiske räven.