Foto: Islamico

Trossamfund på krigsstigen mot ungersk centralbankslag

Publicerad 29 januari 2012 kl 23.21

Politik.Den ungerska regeringens beslut att öka den parlamentariska kontrollen av sin centralbank väcker ilska inom vissa trossamfund i Sverige. Under ett tal i Malmös synagoga krävde S-politikern Leif Pagrotsky att Carl Bildt och den svenska regeringen ska ta avstånd från Ungern, skriver Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ett tal till minnet av Förintelsen som den George Soros-närstående centralbanks­profilen Leif Pagrotsky (S) valde att ta bladet från munnen i fråga om Ungern.

Bakgrunden är att regeringspartiet Fidesz och den allt mer paleokonservative premiärministern Victor Orbán har genomfört flera reformer för att landets centralbank, Magyar Nemzeti Bank, ska lyda under ökad folklig kontroll och minskat så kallat internationellt inflytande. Förändringarna påminner mycket om de "rein in"-förslag som den amerikanske presidentkandidaten Ron Paul vill genomdriva för den amerikanska centralbanken Federal Reserve i ett första steg.

Men i Malmös synagoga väcker förslaget kritik. Och Leif Pagrotsky tar i rejält när han fördömer den ungerska utvecklingen.

–?Ungern hade med de lagar som de infört inte kunnat bli medlem i EU om det sökt medlemskap i dag, sade Pagrotsky i sitt tal, där han också kallade ungern för ett ”land mitt i Europa där nationalismen, rasismen och minoritetsförtrycket sticker fram sitt fula tryne”.

Från Washington och IMF-högkvarteret har ordföranden Christine Lagarde också klargjort att frågan om Ungerns centralbank måste lösas omedelbart. Världsbanken, IMF, EU och USA ökar nu gemensamt pressen på Ungern.

Leif Pagrotsky är även kritisk till att utrikesminister Carl Bildt (M) inte har gjort några tydliga fördömanden av Ungern. Enligt Sydsvenskan hyllar den tidigare S-ministern istället Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som vill dra in Ungerns rösträtt i EU, och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som offentligt har tagit avstånd från Fidesz politik.

Samtidigt som EU-kommissionen meddelade att man ger Ungern en månad på sig att ändra förslagen till ny lagstiftning utbröt stora demonstrationer i Budapest till stöd för den sittande premiärministern. Enligt RT ska runt 100 000 personer ha gått ut på gatorna för att protestera mot EU och stödja den egna regeringen.

"Genom vinklad rapportering i internationell media utmålas vårt land på ett fult och osakligt sätt, vilket skadar vår nation och vårt folk", hette det i ett uttalande från arrangörerna.

- Vi vill inget hellre än att människor i USA och Europa ska förstå att vi vill leva i frihet, inom ramen för demokrati, och med respekt för varandra, sade en talesman för demonstranterna till AP.

Samtidigt som demonstrationen pågick i Budapest samlades polska nationalister utanför den ungerska ambassaden i Warszawa för en solidaritetsaktion för Ungern. På plats hölls tal, slagord skanderades och man valde även att bränna en EU-flagga, skriver den svenska nationalistiska bloggen Klassfred, som även har lagt upp ett foto från den polska demonstrationen.

Svensk media har emellertid inte sagt ett ljud om att några demonstrationer skulle ha förekommit till stöd för Victor Orban. Detta trots att en uppslutning på 100 000 människor kan vara den största EU-kritiska demonstrationen någonsin.

Istället för att rapportera från Ungern låter Sydsvenskan kritiken från synagogan stå oemotsagd. Och även i annan svensk, europeisk och amerikansk media har man tonat ned eller helt utelämnat nyheten om protesterna i Ungern.

Nyhetskanalen RT har dock ett längre reportage från Budapest.

Även den svenska nationalistorganisationen Nordisk Ungdom har lagt upp ett videoklipp där de håller en demonstration till stöd för Ungern utanför landets ambassad i Stockholm.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.