Apkoppsvirus upptäcktes först hos krabbmakaker.

Trefaldig ökning av apkoppsfall

Publicerad 3 juli 2022 kl 07.02

Utrikes. De senaste två veckorna har antalet fall av apkoppor tredubblats i Europa. Världshälsoorganisationen (WHO) kräver nu "brådskande åtgärder" för att stoppa spridningen, rapporterar SVT Nyheter.

Dela artikeln

Över 5.000 människor – i 51 länder där sjukdomen tidigare inte funnits – har smittats med apkopppor sedan i våras. Detta enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

WHO uppger att 90 procent av de upptäckta fallen har varit i Europa. Och antalet har tredubblats på två veckor.

"Brådskande och samordnade åtgärder är absolut nödvändiga för att vi ska lyckas vända utvecklingen och stoppa spridningen av den här sjukdomen", skriver WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

De smittade är i de allra flesta fallen aktivt homosexuella män. Men det finns också enstaka fall där exempelvis familjemedlemmar har smittats, enligt Hans Kluge.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier har fall av svår sjukdom och även en viss dödlighet rapporterats från afrikanska länder. Några sådana fall har dock inte ännu förekommit i det aktuella utbrottet 2022.

Blåsorna kan uppträda på bålen, armar, ben, händer, fötter och ansiktet. Sjukdomen kan ge blåsor på den del av kroppen som blivit infekterad. Exempelvis har blåsor på och runt könsorganen, runt analöppningen och munnen observerats vid smitta efter intima kontakter, såsom sex. Blåsorna kan klia och göra ont.

Även feber, huvudvärk, muskelvärk och svullna lymfkörtlar kan vara symtom på apkoppor.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.