– I vår kultur ses moderkakan som skräp, en biprodukt som ska slängas, säger Rannveig Stefánsdóttir i Dalby till Sydsvenskan.
Hon har ångkokat 17 moderkakor åt kvinnor i Skåne, och menar att moderkakan är fantastisk och förtjänar att hanteras med omsorg.
Rannveig Stefánsdóttir erbjuder kvinnor att ta hand om moderkakan efter att de fött sitt barn. Sedan rengör hon den, ångkokar den och torkar den i en så kallad svamptork. Därefter smulas moderkakan sönder och blir till ett pulver.
När Stefánsdóttir födde sitt eget barn åt hon en rå bit av sin egen moderkaka, säger hon. Den ska ha varit mjuk och lätt att tugga men smakat mycket järn.
Att äta moderkakan är även en trend som uppstått bland kändisar.
Den svenska yogainstruktören Rachel Bråthén, som under namnet "Yoga girl" har två miljoner följare på Instagram, födde nyligen sitt första barn och berättade då att hon skulle äta sin moderkaka. Flera andra har förespråkat samma sak, däribland Kim och Kourtney Kardashian.
Genom att äta moderkakan vill man hylla det som gett näring åt barnet.
Moderkakan är ett tillfälligt organ som finns hos gravida däggdjur. Den tar emot näringsämnen och syre från moderns blod, och överför det till fostret.