Sverige hamnar långt efter sina grannländer i SEB:s Välfärdsbarometer.

Svensk välfärd får bottenbetyg – sämst i Norden

"Svenskarna vill gå i pension tidigare än idag, men det mesta tyder på att de kommer behöva göra det betydligt senare"

Publicerad 9 juni 2020 kl 11.04

Inrikes. Sverige har klart sämst välfärd jämfört med sina nordiska grannländer. Det visar SEB:s senaste Välfärdsbarometer, som släpptes idag.

Dela artikeln

Det ser inte ljust ut för svensk välfärd. Detta enligt SEB:s Välfärdsbarometer, som för tionde året i rad undersökt svenskarnas och de nordiska grannarnas syn på välfärd.

Finland intar förstaplatsen på 61 och noterar det hittills högsta samlade omdömet om välfärden.

Sverige får det samlade betyget 51 och ligger därmed långt efter även Norge (58) och Danmark (60).

"Efter fem år med stigande välfärdsindex tappar Sverige i år, till 51 i index, och är därmed tillbaka på samma nivå som vid det första indexet 2011. Sverige ligger fortsatt klart efter övriga nordiska länder", skriver SEB i ett pressmeddelande.

– Allmänhetens förväntningar på äldreomsorgen var låga och fallande redan innan coronakrisen, och det är sannolikt att den opinionen kombinerat med vårens utmaningar gör äldreomsorgen till en viktigare politisk fråga framöver, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Svenskarnas missnöje är som störst när det gäller pensioner, äldreomsorg, assistans vid arbetslöshet och arbetslöshetsersättning.

– Idag är missnöjet med äldreomsorg och pensioner stort, vilket bidragit till politiskt fokus och reformförslag på̊ dessa områden. Men det saknas övergripande och heltäckande debatt och förslag om hur välfärden på sikt ska finansieras och organiseras för att leva upp till allmänhetens förväntningar. Årets välfärdsbarometer, och även den ekonomiska situationen efter coronakrisen, visar att allmänheten är redo för att denna debatt förs öppet, påpekar Magnusson.

– Svenskarna skulle vilja gå i pension tidigare än de gör idag men det mesta tyder på att de kommer att behöva göra det betydligt senare.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Gå ur EU – så vi kan klippa pass

Medlemskapet "begränsar vår handlingsfrihet". SD-organisationen redo begära utträde – så att återvandring kan bli av.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.