Igår blev det klart att även Sveriges Radios Kulturnytt tar bort möjligheten för lyssnarna att kommentera programmen på hemsidan. Som motivering anger redaktionschefen Elin Claeson Hirschfeldt att dialogen med lyssnarna inte har varit intressant och hänvisar i fortsättning de som har synpunkter på programmen att uttrycka sig i sociala medier.
Till tidningen Journalisten utvecklar hon skälet till sitt beslut. Hon anser att lyssnarna har varit alldeles för eniga i sin kritik av programmen, något som hon tycker är problematiskt och inte gärna vill visa upp, som hon uttrycker det.
Jag tror inte att det de visar upp stämmer överens med verkligheten, lyssnarna är inte lika ensidiga. Det blir problematiskt att visa upp det här, vår sida är ju avsändare, säger Elin Claeson Hirschfeldt.
Kulturnytt är inte den första redaktion på senare tid som beslutat att strypa dialogen med lyssnarna. Studio Ett tog nyligen samma beslut och i förra veckan bestämde sig även debattsajten Newsmill för att stänga kommentarsfältet med hänvisning till den aggressiva tonen i kommentarerna.
Det här är en motivering som igår ifrågasätts i en ledare i moderata tidningen Smålandsposten, som istället misstänker att det handlar om att tysta alla opinionsyttringar till höger om den liberala huvudfåran.
Frågan infinner sig om det verkligen är 'tonen' och 'samtalsklimatet' som är problemet. Kanske handlar det i stället om redaktörernas chock över att det finns människor därute som har en annan syn på integration än Erik Ullenhag och en annan syn på jämställdhet än Birgitta Ohlsson?, skriver ledarskribenten Marika Formgren.
Vidare jämför man med Twitter som bland annat uppmärksammats för dödshotet mot högerdebattören Per Gudmundson för ett år sedan och tidningen frågar sig varför ingen talar om att stänga ner Twitter.
Kan det bero på det starka intrycket (förvisso inte vetenskapligt belagt) att Twitter domineras av vänstern, medan kommentarsfälten domineras av högern?, frågar sig ledarskribenten.