Beslutet gällande ungdomsförbundet Junge Alternative, JA, har fattats av det tyska författningsskyddet, BFV.
Spionmyndighetens anser att JA har en "högerextrema strävan". Bland annat eftersom förbundet inte tycks definierar det tyska folket i enlighet med de mångkulturella kraven i författningen, som USA och de övriga ockupationsmakterna tvingade på Tyskland efter andra världskriget.
Särskilt muslimska invandrare skildras också av förbundet i "svepande" ordalag och påstås ha en "oproportionerligt stark tendens till brottslighet och våld", enligt spionmyndigheten. Detta är dock en tydlig tendens som bekräftas av brottsstatistiken i en rad olika länder.
Vidare anses förbundet ha gjort "demokratifientliga" uttalanden genom att uttala sig "nedsättande" om makthavare.
Beslutet innebär att BFV får använda samtliga tillgängliga underrättelseverktyg för att övervaka JA och dess medlemmar. Det innefattar hemlig övervakning, bland annat av telefonkommunikation, samt användande av hemliga informatörer.
Ungdomsförbundets styrelse uppger sig inte förvånas över spionmyndighetens drag.
"Oavsett om de gäller invandringskritiker, kritiker av coronaåtgärder eller förespråkare för fred – varje form av autentisk opposition i detta land stigmatiseras systematiskt av denna myndighet", skriver man i en kommentar.