Överenskommelsen mellan regeringspartierna och alliansen går ut på att det regeringsalternativ av de rödgröna och alliansen som samlar störst stöd alltid ska släppas fram av de andra partierna. I praktiken innebär det att SD måste få minst hälften av rösterna för att kunna få inflytande över politiken – en omständighet som de sex partierna hoppas ska skrämma iväg väljare från att rösta på partiet.
– Jag är stolt och jag är nöjd över att Sverige nu kan styras i ett politiskt svårt läge, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på lördagsförmiddagen.
– En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och utbrytningar ur budgeten ska inte kunna vara möjliga, fortsatte han.
Han konstaterade vidare att en regering inte behöver stöd från en majoritet av riksdagsledamöterna, det räcker med att fler röstar för den än emot den. Med den nya överenskommelsen mellan de sex partierna kommer därför SD inte att kunna fälla framtida regeringar nästan oavsett hur stora de blir eftersom oppositionen aktivt kommer att stödja regeringen.
– Decemberöverenskommelsen är ett sätt att visa ansvar så att Sverige ska kunna ledas, proklamerade Löfven stolt.
Därefter tog Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen och tilltänkt ny M-ledare, över.
– Inget parti kan längre ensamt göra anspråk på regeringsmakten i Sverige, sade hon.
Därefter radade hon upp den nya decemberöverenskommelsens fyra punkter:
1. Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
2. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
3. Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
4. Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvars- och säkerhetspolitik, pensionssystemet samt energiområdet.
Kinberg Batra påstod dessutom att alliansen, trots samarbetet med regeringen, "ska fortsätta att utgöra en stark opposition".
Slutligen avslutade Löfven med att bekräfta att extravalet nu är inställt.
– Regeringen kommer inte fatta beslut om något extraval, det är inte aktuellt längre, sade han.