Den akuta situationen har skapats av en dom mot Cementa AB i Mark- och miljööverdomstolen tidigare i juli.
Domstolen avslog företagets ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Detta efter att Cementa pekats ut som en "klimatbov" genom sina koldioxidutsläpp. Domen motiveras med att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd.
Regeringen fattade år 2018 beslut om att utöka de så kallade Natura 2000-områdena närmast Cementa i Slite. Året innan hade Cementa varnat regeringen för att detta kunde leda till att bolagets cementproduktion kunde "försvåras avsevärt/riskerar att upphöra, i närtid och på sikt".
En konsekvensanalys som Byggföretagen gjort har visat att 3 av 4 nya bostäder nu inte kommer att kunna byggstartas i november.
"Flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad", skrev Byggföretagen tidigare i juli.
Riksdagens näringsutskott vill nu ta upp frågan med näringsminister Ibrahim Baylan (S).
– Vi vill kalla in näringsministern i närtid i riksdagen för att ta en diskussion. Hur kunde Sverige hamna här och vad kommer näringsministern konkret göra för att säkra att vi har cement i Sverige? säger Lars Hjälmered (M), ordförande i utskottet, till SR.