Tavlan heter Jämlikhet och föreställer en riddare och en bonde som tillsammans håller i en sköld med Sveriges riksvapen. Riddaren är iförd rustning och bonden en grön vadmalsrock. Båda bär svärd. Den 1,6 meter höga och 1,2 meter breda tavlan är den största som Markus Andersson har målat.
Jag arbetade från och till med tavlan i över ett år. Riddarens rustning och övrig rekvisita tillhandahölls av ett historiskt sällskap, som också ställde upp som modeller. Särskilt rustningen krävde mycket arbete för att avbilda på ett naturtroget sätt, säger Andersson till Fria Tider.
Mannen som stod modell för riddaren fick iföra sig den 25 kilo tunga rustningen många gånger innan Markus Andersson var nöjd med alla detaljer i målningen. Rustningen är en exakt replika av en rustningstyp som var vanlig under sen medeltid.
Inspirationen till målningen kom från en bild av fjortonhundratalskonstnären Albertus Pictor, som har dekorerat många kyrkor i Mälardalen. Tavlan är den första i en serie målningar som Andersson har gjort på temat jämlikhet.
Tavlans motiv symboliserar den för Sverige unika vapenalliansen mellan riddar- och bondeståndet att jämlikt försvara landet, berättar konstnären.
Målningen är nu såld och överlämnades tidigare idag till en privat konstsamlare i Göteborg.
När försäljningsprocessen var klar var det först med blandade känslor jag insåg att jag skulle skiljas från min absolut största målning. Men nu känns det bra att målningen har funnit ett nytt hem på en dag som passar målningens tema, säger Andersson.
Gustav Adolfsdagen firas den 6 november till minne av Gustav II Adolf, som stupade vid Lützen den dagen 1632. I Finlands högtidlighålls samma dag som svenska dagen.