Regeringen påstår, till skillnad från expertmyndigheten KI, att en minskad elskatt istället skulle ÖKA inflationen.
Men i själva verket har statens skatteintäkter ökat kraftigt på grund av de rekordhöga elpriserna. Bara under förra året drog staten drog in 45,9 miljarder kronor i elskatt, skriver DI.
"Staten blir rik av att hushållen går på knäna"
Föreningen Skattebetalarna är starkt kritisk till regeringens agerande.
"När elpriset under vintern förväntas bli tiofaldigt högre än normalt skadas samhällsekonomin och Sverige riskerar att hamna i en ännu djupare lågkonjunktur. Samtidigt tjänar staten storkovan när skatteintäkterna på elen skenar och statliga Vattenfall och Svenska Kraftnät gör mångmiljardvinster. Det är inte rimligt att staten blir rik av att hushållen går på knäna", skriver föreningen på sin hemsida.
Halva elräkningen består av skatt
Elskatten har nästan fyrfaldigats på 25 år, konstaterar Skattebetalarna vidare, och ungefär halva elräkningen består nu av skatt.
Inflationen ligger på en historiskt hög nivå bland annat på grund av de höga energipriserna. Spotpriserna på el i södra Sverige har stigit med 500 procent sedan 2020 och många hushåll och företag är nu rejält pressade. Statens skatteintäkter från el har ökat med 54 procent sedan 2020, enligt nya siffror från Skattebetalarna, skriver DI.
Svikna vallöften
Allt detta går tvärtemot vad flera av de partier som nu styr Sverige sade i valrörelsen. Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna hade förslag om att sänka energiskatten och momsen på el. Moderaterna lovade visserligen inga skattesänkningar men föreslog att skatten skulle slopas temporärt under två månader.
"Det är inte rimligt att staten ska få kraftigt ökade intäkter när elpriserna skenar. Skulle de höga priserna bestå under vintern motsvarar det ökade momsintäkter på 7 miljarder kronor. Dessa extraintäkter bör gå tillbaka till hushållen", skrev Moderaterna för drygt ett år sedan i ett pressmeddelande.