Villaägarbidraget, eller elpriskompensationen som stödet formellt heter, lanserades som en engångsföreteelse i vintras och har kritiserats för att gynna husägare på bekostnad av de som inte äger någonting alls. Regeringen försvarar dock satsningen, som ska gynna den lite bättre ställda delen av befolkningen i tider av kris.
– Vi vill alla undvika den här typen av direktstöd men det pågår ett krig i Europa, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till SvD.
Regeringen ”kommer att göra allt” för att minska effekterna för medelklassen av Rysslands energikrig mot Europa, enligt regeringen.
I vintras var budskapet ett annat. Då hette det att ”regeringen kommer inte att återkomma med en så här exceptionell åtgärd”, enligt Farmanbars uttalande till TT.
Kritiserad bidragsform
Regeringens beslut att dela ut bidrag till hushållen med högst elkonsumtion angränsar till att vara populism, ansåg flera ekonomer när stödet infördes i vintras. Stödet delades ut till två miljoner hushåll, närmare bestämt de två miljoner hushåll som var rikast i landet.
Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, pekade ut bidraget som en sorts omvänd Robin Hood-politik där man tar från de som inget har och ger till villaägare.
– Det här är ett brett stöd till medelklassen, sade han och tillade att en bredare skattesänkning hade varit att föredra istället.
Men John Hassler, även han professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och ägare av en villa värd 10.300.000 kr, ansåg att stödet var rätt väg att gå.
Stödet till de 2 miljoner som har störst tillgångar kostade statskassan sju miljarder kronor förra gången. Hur mycket regeringen har tänkt sig denna gång är okänt i nuläget.