Johan Forssell framhåller att Migrationsverket gör noggranna bedömningar av situationen.
– Det var bara häromdagen som regimen föll i Damaskus, så det är väldigt svårt att dra några sådana slutsatser nu, säger han till Aftonbladet.
Regimskiftet i Syrien innebär att president Bashar al-Assad har störtats, och han uppges nu ha sökt asyl i Ryssland. Johan Forssell påpekar dock att förändringarna i Syrien inte förväntas leda till någon ny flyktingvåg till Sverige. Han lyfter även fram att Sveriges nuvarande migrationspolitik och EU:s migrationspakt skapar andra förutsättningar än vid asylkaoset 2015.
SD-ledaren Jimmie Åkesson har uppmanat syrier i Sverige att återvända om de firar maktskiftet i Syrien. Partiets migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling har också sagt att syriers flyktingstatus bör omprövas om situationen i landet förbättras.
Johan Forssell menar dock att det krävs kraftigt förändrade förhållanden i Syrien för att permanenta uppehållstillstånd ska kunna återkallas, och att sådana beslut inte fattas av regeringen utan av Migrationsverket. Han betonar även att det ännu är för tidigt att spekulera i hur utvecklingen kan påverka Sveriges migrationspolitik.
Cirka 80 procent av alla syrier i Sverige har redan hunnit få svenskt medborgarskap – många av dem under Tidöregeringen – och kan alltså inte längre skickas hem med nuvarande lagstiftning.
197 201 personer i Sverige är födda i Syrien (Källa: SCB, 2023)
77 % av dessa har svenskt medborgarskap.
I år har ytterligare 7 434 syrier tilldelats svenskt medborgarskap.
Syrierna sade sig fly från Assad eller från kriget. Nu är regimen borta och kriget är över. Tack för den… pic.twitter.com/43oznTuaOR— Alternativ för Sverige (@AFS_riks) December 9, 2024