Upprinnelsen till rekryteringen av den 27-årige råndömde brandmannen var när Räddningstjänsten Syd våren 2008 startade ett integrationsprojekt som syftade till att få in fler invandrare som brandmän. Anledningen var att brandkåren i Malmö ofta utsattes för stenkastning och andra former av sabotage när man ryckte ut till invandrartäta områden – i synnerhet Rosengård och omkringliggande invandrarpräglade bostadsområden, skrev tidningen Sydsvenskan i en artikel 2009.
Genom att "öka mångfalden och den mångspråkliga förmågan" hoppades räddningstjänsten råda bot på stenkastningen och bantade ned brandmansutbildningen för invandrarna till en tio månader lång snabbkurs – istället för den tvååriga kurs som svenska brandmän måste genomgå. Därefter fick de invandrade snabbutbildade brandmännen förtur när lediga tjänster skulle tillsättas, trots att de hade sämre meriter.
Att invandrare fick åka gräddfil genom systemet och slapp de krav som svenska brandmän har på sig väckte irritation bland övriga brandmän.
– Ska man jobba som brandman anser vi att man ska gå den officiella tvååriga SMO-utbildningen. Inte slinka igenom i en gräddfil på tio månader för att räddningstjänsten vill ha fler brandmän med invandrarbakgrund, sade fackförbundet Kommunals ombud Jonas Härle till Sydsvenskan i samband med att integrationsprojektet pågick.
En brandman som Fria Tider varit i kontakt med bekräftar den bilden och målar upp en skrämmande bild av den brandkår som Räddningstjänsten Syds ledning försöker skapa.
– Vissa är helt enkelt fullkomligt odugliga som brandmän. Deras främsta kvalitéer är istället att de är från ett annat land eller att de är kvinnor, säger han och fortsätter:
– Räddningstjänsten Syd är experter på att kvotera in folk och tyvärr går det ibland så långt att de anställer totalt olämpliga människor.
Han understryker att han inte har något emot vare sig invandrade eller kvinnliga brandmän, utan det sätt som rekryteringen sköts på där nästan ingen hänsyn tas till kompetens eller lämplighet.
Fackets och brandmännens invändningar mot gräddfilen bet dock inte på Räddningstjänsten Syds ledning och 2008 antogs den brottsdömde mannen till den nystartade snabbkursen – trots att han mindre än fem år tidigare dömts för rån och stöld i ett uppmärksammat våldsdåd där ett danskt turistande par rånades och kvinnan dessutom våldtogs.
När mannen examinerades från brandmansutbildningen hösten 2009 fick han ta emot en särskild utmärkelse i form av en guldhjälm. Efter årsskiftet tillträder han en tjänst som brandman i Malmö.
Se även:
Jämställd brandkår livsfarlig