Inbördeskriget i Syrien och Irak

Putin gav Assad fortsatt stöd inför FN:s generalförsamling

Publicerad 29 september 2015 kl 00.01

Utrikes. Rysslands president Vladimir Putin gav under måndagen Syriens president Bashar al-Assad sitt fortsatta stöd i ett tal inför FN:s generalförsamling. Samtidigt lade han skulden på västvärlden för det pågående inbördeskriget i Syrien och Irak.

Dela artikeln

Putin tog bland annat självkritiskt upp Rysslands mörka historia och hur hans eget land försökte exportera den kommunistiska ideologin under 1900-talet.

– Vi är alla olika och vi måste respektera det. Ingen ska behöva konformeras till en bestämd utvecklingsmodell. En modell som någon en gång för alla slagit fast som den enda rätta, sade han och fortsatte:

– Vi måste alla komma ihåg vad vårt förflutna lärt oss. Vi minns vissa episoder från Sovjeteran då vi försökte oss på att exportera sociala experiment. Vi försökte påtvinga andra länder förändring utifrån våra ideologiska preferenser och det fick ofta tragiska konsekvenser.

Därefter fortsatte den ryske presidenten med att dra paralleller till västvärlden som han anser begår samma misstag idag i sin iver att sprida sina ideal över världen som Sovjetunionen gjorde då. Bland annat hävdade han att det är västvärldens övertygelse om att det går att exportera den västerländska demokratin och livsstilen till Mellanöstern som skapat kaoset och det mänskliga lidandet där.

– Istället för demokratins triumf har vi fått våld, fattigdom och sociala katastrofer. Ingen bryr sig om mänskliga rättigheter, inte ens rätten till livet, sade han.

– Jag kan inte låta bli att fråga dem som vållat denna situation; inser ni vad ni har gjort? Men jag är rädd att ingen kommer vilja svara på frågan. Det är en politik baserad på självbedrägeri och en övertro på sin egen förträfflighet.

USA:s president Barack Obama försvarade i sitt tal inför generalförsamlingen den amerikanska policyn och stod fast vid att Assad måste bort från makten:

– Låt oss komma ihåg hur alltihop startade. Assad reagerade på fredliga protester med ett eskalerande förtryck och dödande som, i sin tur, skapade miljön för den rådande konflikten, sade han utan att nämna USA:s och västvärldens engagemang i den så kallade "arabiska våren".

– Verkligheten kräver en ordnad övergång bort från Assad till en ny ledare, hävdade han.

Men det var något som Putin, som hela tiden visat Assad sitt helhjärtade stöd, inte höll med om.

– Vi tror att det är ett enormt misstag att vägra samarbeta med den syriska regeringen och dess väpnade styrkor när de, ansikte mot ansikte, slåss mot terrorn. Vi måste tillslut erkänna att ingen annan än president Assads väpnade styrkor och milis på allvar kämpar mot Islamiska staten och andra väpnade terrorgrupper i Syrien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Parasiten fårstyng hittad – för första gången sedan 1800-talet

Upptäckten på Gotland.. Larver kan deponeras nära människors ögon och läppar.0 

Minst 66 döda på brinnande skidhotell

Tragedin i norra Turkiet.. Gäster försökte rädda sig genom att hoppa och fira ner sig med lakan.0 

Trumps order första dagen. Stryper finansieringen av "väldigt Kina-centrerade" globala organisationen.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0