I slutet av juni månad skapade några feminister gruppen "Snubbarna" på Facebook där man bland annat lägger upp olika hotfulla texter som män skrivit till kvinnor på Facebook, via SMS eller andra meddelandesystem. Flera av texterna innehåller grova våldshot av sexuell karaktär, i några fall hotas de utsatta kvinnorna till och med till livet.
Men i gruppen hängs även flera män ut med namn och bild för att de är kritiska till feminismen som ideologi, framfört kritik mot Facebookgruppen eller på olika sätt kritiserar kvinnor som grupp.
Upprördes av våldtäkt – hängdes ut
En av dem som hängs ut med namn och bild i den feministiska Facebookgruppen är en medelålders man som säger sig vara beredd att slå ihjäl de våldtäktsmän som i december 2011 brutalt gruppvåldtog en småbarnsmamma på ett asylboende i Mariannelund. Hans kommentar har av feministerna lyfts ur sitt sammanhang så att de som läser hans kommentar inte ska förstå vilka det är han säger sig vilja döda.
Gruppvåldtäkten i Mariannelund
En annan av dem som hängs ut med bild är en man som skrivit en detaljerad sexuell skildring till en annan medlem på forumet Darkside – ett internetforum för så kallad BDSM-sex. Även vid det tillfället tas mannens text ur sitt sammanhang och de som läser inlägget i den feministiska gruppen får aldrig förklarat för sig att skildringen har skrivits i en kontext där andra medlemmar är medvetna om vad det är för sida man är medlem på.
Kritiska röster
Flera av dem som kommenterar i gruppen "Snubbarna", både män och kvinnor, är kritiska till publiceringarna och menar att det inte är okej att hänga ut människor på det sättet. Andra som kommenterar är radikalfeminister som uppmanar och uppmuntrar till mer av det man kallar "manshat".
På polisen är man inte överförtjust över sådana här uthängningsgrupper på Facebook och förklarar att de kan utgöra lagbrott.
– Utan att ha granskat det här i detalj på något sätt, och det kommer jag inte att göra heller för det har jag inte tid med just nu, så låtet det här som förtalsbrott, säger kriminalkommisarien Anders Ahlqvist till Fria Tider.
– När det gäller förtalsbrott så är det på det sättet att i normalfallet får den som känner sig förtalad själv driva sitt ärende. Förtal får man driva själv om det inte är påkallat ur allmän synpunkt, som det står i lagen, och det innebär att om man känner sig förtalad så får man gå till polisen. Det får man göra, så gör man en anmälan så prövar man om det här är påkallat ur allmän synpunkt eller inte.
Ahlqvist jobbar på polisens IT-brottssektion och har jobbat med att utreda IT-brott i 20 års tid. Bland annat jobbar han med ofredande, olaga hot och sexuella ofredanden som framförs via internet och är en av dem på polisen som sköter myndighetens kontakter med Facebook.
Han säger också att det är svårt för polisen som myndighet att dra gränsen för när man på eget initiativ ska inleda en polisutredning om förtalsbrott.
– Det är det som är det svåra med det här. Det finns lite ledstjärnor, pratar man om sexuella saker så kan det vara påkallat ur allmän synpunt eller om det är unga eller barn som är utsatta, säger han.
– Den som egentligen ska göra den här bedömningen är åklagarna, det är de som ska bedöma om de ska väcka åtal eller inte. Så om det är gränsfall så skjuter vi över de här frågorna till åklagaren, det kan man tycka är fegt, men det är ändå han som ska ta bollen så småningom i alla fall så det är ganska bra att han har fått ta ställning från början.
Kriminalkommissarie Anders Ahlqvists tips är att den som känner sig förtalad av den aktuella gruppen, eller utsatt för brott på andra sätt via Facebook eller sociala medier, bör vända sig till polisen och göra en polisanmälan.
– Grundtipset är nog i alla fall att om man inte gör en polisanmälan om saken, då kommer nog inte någon åklagare att agera på det självständigt. Jag känner inte till ett enda fall under mina 20 år som IT-brottsspecialist som det har hänt, utan det är tvärtom den som känner sig utpekad som går till polisen och gör en anmälan som åklagaren sedan prövar.
Fria Tider kontaktade under tisdagen administratörerna bakom gruppen "Snubbarna" för att fråga om det gick bra att ställa lite frågor. De svarade då att det gick jättebra att ställa frågor till dem via Facebook, men vägrade sedan att svara på de kritiska frågor som vi ställde.
Frågorna som Facebookgruppen "Snubbarna" inte ville besvara:
- Ni hänger ut ett antal personer (män) i gruppen, varför gör ni det och vad hoppas ni uppnå med det?
- Hur verifierar ni att de som hängs ut verkligen skrivit det som de påstås ha skrivit?
- I gruppen blandar ni friskt mellan män som varit grovt hotfulla/skrivit kränkande saker till/om kvinnor och män som enbart haft en annan politisk åsik än ni har, är det verkligen motiverat?
- Är det inte förtal det ni sysslar med?
- Vore det inte bättre att det som skrivits polisanmäldes istället?
- I gruppen sprids även hot/dödshot mot vissa, hur ser ni på det?
- Det sägs att ni ser er som en motvikt till "Gudruns änglar", en FB-grupp som publicerar citat skrivna av feminister, är det sant?