Parkour är en träningsmetod eller snarare träningsfilosofi som går ut på att träna kroppen för att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Den innehåller rörelser som hopp och rullar och påminner mycket om det som i Sverige kallas hinderbana och som länge har tränats av soldater inom Försvarsmakten.
I helgen publicerade den brittiske äventyraren och parkourentusiasten Max Cave en video där han ses hoppa mellan höghusen i Hongkong, 25 våningar från marken.
Cave, som är medlem i den brittiska parkourgruppen Storror, reser tillsammans med sina medutövare jorden runt för att hitta farliga och häpnadsväckande utmaningar inom sporten.
Enligt Daily Mail springer Max Cave på en bara 15 cm bred konstruktion innan han hoppar drygt tre meter och landar på en lika liten konstruktion på andra sidan.
"Värmer upp i Hongkong och gör mig redo för de kommande dagarnas filmning. Det sista språnget var lite småläskigt", skriver han i en kommentar på Youtube.
Att utsätta sig för ren livsfara är dock inte vad parkour normalt handlar om. Inte heller Storror, som är en av de mest kända grupper som utövar sporten, ägnar sig vanligtvis åt stunttrick av det slag som filmades i Hongkong.
"Var stark för att vara användbar"
Parkour populariserades i början av 2000-talet av fransmannen David Belle men har betydligt länge anor.
Rötterna kan spåras till den franske marinofficeraren George Hérbert som uppfann en träningsform med fokus på fysisk, praktisk och moralisk utveckling efter att ha varit stationerad i St. Pierre i Martinique runt förra sekelskiftet.
När staden plötsligt drabbades av ett vulkanutbrott lyckades Hérbert både fly och rädda hundratals människor undan döden, vilket gjorde honom övertygad om att atletisk skicklighet måste kombineras med altruism.
Efter händelsen antog George Hérbert ett personligt motto, att vara stark för att vara användbar, som blev grunden för den träningsmetod han senare utvecklade. Hérbert delade in övningarna i tio olika grupper: Gång, språng, hopp, fyrbensgång, klättring, balans, kast, lyft, självförsvar och simning.
Metoden blev med tiden standard inom fransk militär under beteckningen "parcours du combattant", eller på svenska hinderbana.
För den som vill träna parkour i Sverige finns Gärdeshallen i Stockholm där Stockholm Parkour Academy lär ut träningsformen till allmänheten. I Helsingborg driver kommunen Sveriges största träningshall för parkour och i Göteborg erbjuder utbildningsföretaget Ivra privata kurser.
Att träna militär hinderbana var tidigare enkelt i Stockholm, då Karlbergs hinderbana var öppen för allmänheten. Sedan tre år tillbaka är dock verksamheten stängd på grund av ökande intresse och många skador hos motionärer.