Maktskiftet i USA
Bilden är ett montage.

Obama utvisar 35 ryska diplomater i protest mot att Hillary förlorade valet

Publicerad 30 december 2016 kl 08.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s president Barack Obama går nu, med mindre än tre veckor kvar på president­posten, till vedergällnings­attack mot Ryssland och landets president Vladimir Putin, skriver AP.

Dela artikeln

35 ryska diplomater sparkas ut ur USA och får 24 timmar på sig att lämna landet. Dessutom stängs med kort varsel två ryskägda spa­anläggningar i New York och Maryland som använts av ryska diplomater ända sedan kalla krigets dagar. "Spion­anläggningar", hävdar Obama. Den ena av dem köptes av dåvarande Sovjetunionen redan under 50-talet, den andra ett par decennier senare, enligt Washington Post. Den amerikanska presidenten talar även om att slå tillbaka mot Ryssland med egna cyberattacker.

Demokraterna i USA har länge anklagat Putin för att ligga bakom intrång mot partiets dataservrar där dokument läckte ut som WikiLeaks senare laddade upp på internet. WikiLeaks-toppar, bland dem Julian Assange, har istället talat om att dokumenten kommer från interna läckor, inte dataintrång. Även Ryssland förnekar ihärdigt anklagelserna.

Mördad demokrat kan vara Wikileaks läcka

Uppgifterna som läckte ut innebar hursomhelst att den ena pinsamma skandalen efter den andra drabbade partiets president­hopp Hillary Clinton. Obama menar att om amerikanska folket aldrig fått veta något om skandalerna och de oegentligheter Hillary är insyltad i så hade hon valts till landets president.

Obama har sedan valet 8 november talat om att hämnas och nu, som en sista åtgärd efter ett åttaårigt presidentskap där ett Mellanöstern i fullständigt kaos med hundra­tusentals slaktade människor som största merit, avslutar han alltså med att reta gallfeber på Ryssland.

– Alla amerikaner bör oroas av Rysslands agerande, säger Obama i ett pressmeddelande där han erkänner att åtgärderna rör sig om en ren hämndaktion:

– Jag har beordrat ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och hackerattacker kopplade till det amerikanska valet. Dataintrången och offentliggörandet av information kan bara ha styrts från den högsta nivån inom den ryska regeringen.

Putin svarar med att kalla Obama för en "förlorare" och fortsätter förneka att det är Ryssland som ligger bakom de påstådda dataintrången. Samtidigt som Ryssland varnar Obama för att ytterligare försöka skada relationerna mellan de båda länderna konstaterar Putins press­talesman Dmitrij Peskov att USA snart har en ny president och att man därför kommer vara försiktiga med att hämnas USA:s attacker.

– Med tanke på det pågående maktskiftet i Washington hoppas vi att det är möjligt att bli av med den här sortens klumpiga agerande... som påminner om en elefant i en porslinsbutik... och att vi kan ta gemensamma steg mot en normalisering av våra bilaterala relationer, säger han enligt RT.

Men den amerikanska regeringen säger sig ha bevis för att Ryssland hackat sig in i servrarna och Donald Trump, som tidigare avfärdat påståendena som en "konspirations­teori", säger sig vara beredd att lyssna på vad CIA har att säga i frågan.

– I vårt lands och dess fantastiska folks intresse så kommer jag att möta företrädare för underrättelse­tjänsterna nästa vecka för att uppdatera mig om fakta i den här situationen, säger han.

En klar majoritet av amerikanska folket avvisar enligt Fox News tanken på att Ryssland skulle ha lyckats hjälpa Donald Trump till valsegern.

I Sverige hävdade först tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) att Obamas diplomat­utvisning var den största sedan Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher utvisade sovjetiska diplomater på 1980-talet. Efter att ha faktakontrollerat sitt eget uttalande rättade han senare den uppgiften.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.