Det nya EU-direktivet kommer att tvinga svenska bostadsägare att genomföra kostsamma renoveringar för att förbättra "energieffektiviteten" i sina hem.
Kraven på renovering kan kosta en halv miljon kronor att genomföra för privata villaägare och kostnaderna för hyresbostäder och bostadsrättsföreningar förväntas vara ännu högre.
På landet kommer många drabbas hårt och i praktiken behöva riva sina hem, eftersom husen i glesbygd ibland inte är värda en halv miljon kronor.
EU-kommissionens svar har hittills varit att det kan genomföras en stor utbyggnad av hyresrätter i kombination med rivningar av omoderna hem med kapitalsvaga ägare.
Inom EU diskuterar man också någon typ av möjlighet för äldre att få dispens för att kunna bo i sina hem tills de blir för gamla för att bo kvar. Sedan kan husen rivas istället för att ärvas.
Sverige har redan mycket låga utsläpp från eluppvärmda byggnader i jämförelse med andra EU-länder, tack vare det nordiska landets klimatneutrala energimix av vind, kärnkraft och vatten.
Men redan 2033 måste alla hus i Sverige ska ha nått energiklass D, enligt EU-kommissionens utgångspunkt. Det innebär att 46 procent av Sveriges villaägare tvingas renovera.
– Vad ska hända med de villaägare som inte har energiklassning D om tio år? Till exempel finns många pensionärspar i glesbygden som bor i vedeldade villor, ganska dåligt isolerade med lågt marknadsvärde. De kan få väldigt svårt att göra investeringar som kanske uppgår till hela bostadens värde, säger SBAB:s ekonom Robert Boije till Fokus.
För närvarande pågår förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och rådet om utformningen av den nya lagstiftningen.