Den som uttrycker sig på ett sätt som kränker en tjänstemans ego, eller ”självkänsla eller värdighet” som det heter i lagtexten, riskerar nu böter eller fängelse i upp till fem månader.
Lagen klubbades igenom under våren trots att jurister och forskare påpekat att den gör Sverige till en av världens auktoritära stater.
– Snart finns det ingenting av mänskligt liv som inte är straffbelagt. Vi behöver inte ens oroa oss för att hamna i en diktatur för den har vi så att säga själva skapat åt oss, konstaterade kriminologen Leif GW Persson i SVT:s Veckans brott.
Lagen omfattar bland annat poliser, lärare och anställda på myndigheter som Försäkringskassan och Migrationsverket. Än så länge omfattas dock inte politikerna själva, såsom i Tyskland.
Lagen har fått skarp kritik från flera håll. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kallar begreppen i lagtexten ”svåra för en domstol att bedöma” och varnar för rättsosäkerhet.
– Självklart ska det vara brottsligt att hota eller trakassera en tjänsteman, men självkänsla och värdighet är svåra begrepp, säger han till Dagens Nyheter.
I en kommentar i Göteborgs-Posten varnar juristen Silas Aliki för att lagen öppnar upp för rent godtycke, eftersom det viktiga är huruvida den enskilda byråkraten känner sig kränkt.
"Om du ska åtalas för att du kallat en handläggare på Migrationsverket för rasist eller pekat finger mot personen på Försäkringskassan som avslagit din ansökan om sjukpenning ska alltså bero på hur skör självkänslan är hos just den handläggare du fått", skriver Aliki och fortsätter:
”Varje tjänsteman har med den nya lagen getts möjlighet att dra dig inför rätta baserat på sina egna uppfattningar om vad som är kränkande eller ett hot mot självkänslan.”
Det är "svårt att tänka sig en mer godtycklig lag än så", konstaterar juristen vidare.
Han påpekar också att det nu blivit olagligt att rikta ”beskyllning eller nedsättande beteende” mot en tjänsteman, om det anses kunna kränka dennes självkänsla. Det innebär att åtal kan väckas för så lite som ett fingerpekande eller ett argt ord – beroende på hur tjänstemannen tolkar det.
”Det är folket som ska förtjäna statens förtroende, i stället för tvärtom”, skriver Aliki.
Bland annat blir det olagligt att anklaga polisen för att ljuga, konstaterar han.
Inte heller politiker som röstade för lagen tycks riktigt veta hur den ska tillämpas. Vänsterpartiets Ciczie Weidby menar att man förutsatt att lagen ska tillämpas så att den inte strider mot "helt vanlig yttrandefrihet". Aliki invänder dock att detta är just vad lagen redan gör: den innebär ”en mycket kraftig inskränkning i just yttrandefriheten, en som vanligtvis mest förekommer i diktaturer och auktoritära stater”.