När Peter Wolodarski tillträdde tjänsten som chefredaktör för DN förra året lovade han att tidningen skulle satsa mer på så kallad agendasättande journalistik. Som exempel på sådan journalistik framhöll han ett reportage om de svåra villkoren för romer som tigger i Stockholm, som tidningen nyligen publicerat.
DN:s agendasättande har därefter fortsatt med bland annat starkt vinklad rapportering om den syriska konflikten, som syftar till att sälja in ett anfallskrig mot Syrien till den svenska opinionen. Bara några dagar efter nervgasattacken i Damaskus den 21 augusti förespråkade Wolodarski att EU och USA skulle flygbomba regimens anläggningar i Syrien, trots att det helt saknades bevis för att den syriska regeringen låg bakom gasangreppen.
Senare under hösten påstod DN att man hade hittat ett romregister, vilket tidningen tog som utgångspunkt för en hätsk kampanj där man beskyllde den svenska polisen för rasism. På ledarplats hävdade DN att polisen hade upprättat rasistiska stamtavlor och håller den rasistiska mardrömmen vid liv. Efter att saken utretts visade sig DN:s kampanj bygga på en bluff polisens romregister var i själva verket en sedvanlig kartläggning av kriminella nätverk.
Idag small startskottet för DN:s nya agendasättande kampanj Drömmen om Sverige. Tidningens reporter Niklas Orrenius upphovsmannen till bluffen om romregistret har träffat syrier i Sverige och i länderna omkring Syrien och kommer att skriva en serie reportage om syriska flyktingar. Den första artikeln i serien publicerades idag.
I en ledare låter Wolodarski förstå att den nya kampanjen kommer att kombinera två av tidningens favoritteman: ökad invandring till Europa och krig mot Syrien.
Wolodarski berättar att han i början av året lyssnade på ett föredrag av finansmannen George Soros, som hölls inför en publik bestående av viktiga internationella beslutsfattare. Soros varnade för att inbördeskriget i Syrien är farligt nära att övergå i ett besinningslöst och utdraget massmördande. Men tyvärr, beklagar Wolodarski, är det internationella intresset för ingripanden i Syrien litet just nu.
Intresset för att hjälpa syrier på flykt är också alldeles för svagt, menar Wolodarski, som anklagar de europeiska länder för att ta emot för få invandrare från Syrien.
Europa har rest och fortsätter att resa sylvassa stängsel mot de nödställda, hinder som bidrar till att flyktingar som har rätt till asyl söker vägar in i EU som är förenade med fara och ett liv i samhällets yttersta marginal. Den papperslösa tillvaron och de usla livsvillkoren, som delvis är skapade av flyktingpolitiken, bidrar paradoxalt nog till att stärka de främlingsfientliga partierna, skriver han.